Υποτιτλισμοί των καλύτερων βίντεο του Youtube

 

 

 

Επιστημονικά στοιχεία για τα οφέλη της γιόγκα
στη σωματική και ψυχολογική υγεία


«Σήμερα τα τρία τέταρτα των αμερικανικών ιατρικών σχολών περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα υποχρεωτικό course συμπληρωματικής ιατρικής στο πρόγραμμα σπουδών τους. Και τα κορυφαία 18 ιατρικά πανεπιστήμια της Αμερικής έχουν δημιουργήσει κέντρα ολιστικής ιατρικής που προσφέρουν διαλογισμό, γιόγκα, βελονισμό και ύπνωση ως συμπληρώματα στις συμβατικές μεθόδους. Ο μόνος πραγματικός γνώμονας αξίας στην επιστήμη δεν είναι αν κάτι αποκαλείται δυτικό ή εναλλακτικό αλλά αν είναι αποτελεσματικό και έχει τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες. Και είναι λογικό πως είναι αυτό που οι ασθενείς θέλουν.»
 Νταβίντ Σερβάν Σρεμπέρ, κάτοχος του
Προεδρικού Βραβείου της Ψυχιατρικής Εταιρείας της Πενσυλβανίας για Εξέχουσα Καριέρα στην Ψυχιατρική, συγγραφέας τού μεγαλύτερου best seller για τον καρκίνο: "Anticancer - ένας νέος τρόπος ζωής"
σύνδεσμος

 

Καταρχήν παρουσιάζω ανακοινώσεις για τη γενική επιστημονική εικόνα της γιόγκα και του διαλογισμού (όχι απλές μεμονωμένες έρευνες) από τους ακόλουθους ιατρικούς οργανισμούς :

Εθνικό Ίδρυμα Υγείας
Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία

Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών
Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών
Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία
Ελληνική Εταιρεία Εθελοντών και Ασθενών για τη Νόσο Parkinson ΕΠΙΚΟUΡΟΣ Κίνηση

και κατόπιν μεμονωμένες έρευνες και πληροφορίες από:
(σε όλα τα παρακάτω, όπου αναφέρονται πανεπιστήμια, πρόκειται για την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου)

Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (ΝΙΗ)
Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ
Κολέγιο Ιατρών και Χειρουργών του Πανεπιστημίου Κολούμπια
Ελληνικό Κολλέγιο Καρδιολογίας
Πανεπιστήμιο του Wisconsin
Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος των ΗΠΑ
Ιατρικό Κολέγιο της Νέας Υόρκης
New York Presbyterian Hospital
Ιατρικό Κέντρο Cedars Sinai στο Λος Άντζελες
Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης
Πανεπιστήμιο Wake Forest
Πανεπιστήμιο West Virginia
Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης
Πανεπιστήμιο του Karlstad, στη Σουηδία
Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory
Αμερικανική Ένωση Κλινικής Ογκολογίας
Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ
ερευνητή νευροεπιστήμονα Νταβίντ Σερβάν Σρεμπέρ, στο βιβλίο του για τον καρκίνο (νούμερο 1 best seller παγκοσμίως)
πρόεδρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας Σταύρο Μπεσμπέα (έμμεσα, μέσω της υποστήριξης στο προηγούμενο βιβλίο)
Κέντρο για Ολιστική Ιατρική του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ
Πανεπιστήμιο του Τορόντο
Πανεπιστήμιο της Βοστόνης
Πανεπιστήμιο του Όσλο
Αμερικανική Ένωση Κλινικής Ογκολογίας
Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλητικής Ιατρικής
Duke University
καρκινικό ινστιτούτο Dana-Farber Cancer Institute, στη Βοστόνη
Νοσοκομείο "Υγεία", Ελλάδα



Παραθέτω εδώ ενδεικτικά κάποιους από τους τίτλους των δημοσιεύσεων που θα παρουσιάσω::

Η γιόγκα και ο διαλογισμός απομακρύνουν άγχος και κατάθλιψη
Η γιόγκα φέρνει ηρεμία σε ασθενείς με καρκίνο στο μαστό
Η γιόγκα ανακουφίζει τον πόνο στη μέση
Η γιόγκα επιδρά θετικά σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια
Η γιόγκα μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας
Η γιόγκα βοηθά στον ύπνο και την κούραση των ασθενών με καρκίνο
Γιόγκα: Βελτιώνει την ικανότητα συγκέντρωσης και την αυτοπεποίθηση
Τα οφέλη της γιόγκα σε γυναίκες με καρκίνο στο στήθος
Η μέτρια άσκηση [συμπεριλαμβανομένης και της γιόγκα] ωφελεί τους καρκινοπαθείς
Η γιόγκα και βουδιστικές πρακτικές διαλογισμού κερδίζουν έδαφος στην αμερικανική ψυχοθεραπεία


------ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:--------



http://nccam.nih.gov/health/yoga/introduction.htm#status
Ανακοίνωση από το
Αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Υγείας - Εθνικό Κέντρο για Συμπληρωματική και Εναλλακτική Ιατρική (National Institute of Health – Center for Complementary and Alternative Medicine). Το βρίσκεις υπό την επικεφαλίδα: «Τα συμπεράσματα για τη γιόγκα από τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα» (The status of yoga research)

Καταρχήν ορίζει τη γιόγκα ως μια ψυχοσωματική πρακτική στην συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική, που πηγάζει από την αρχαία ινδική φιλοσοφία. Και ως προς το πόσο ασφαλής είναι λέει:
«Η γιόγκα θεωρείται γενικά ασφαλής σε υγιείς ανθρώπους, όταν ασκείται σωστά. Οι έρευνες έχουν βρει ότι είναι καλά αποδεκτή και έχει
λιγοστές παρενέργειες. [...] Άτομα που έχουν συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις δεν θα πρέπει να κάνουν κάποιες γιογκικές πρακτικές.»
Yoga is generally considered to be safe in healthy people when practiced appropriately. Studies have found it to be well tolerated, with few side effects. People with certain medical conditions should not use some yoga practices.

--------------------------------------

http://www.examiner.com/alternative-medicine-in-orlando/scientific-validation-of-yoga-the-science-of-alternative-medicine-part-v
"Σύμφωνα με έρευνα στις αναπνευστικές τεχνικές της γιόγκα από το
Κολέγιο Ιατρών και Χειρουργών του Πανεπιστημίου Κολούμπια, η γιόγκα είναι μια φτηνή και ακίνδυνη μέθοδος που μπορεί να προστεθεί επωφελώς στη θεραπεία προβλημάτων υγείας όπως: στρες, άγχος, μετατραυματική διαταραχή άγχους, κατάθλιψη, ψυχογενείς παθήσεις, κατάχρηση ουσιών, κοινωνική αποκατάσταση ατόμων που έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα. Έχει επίσης δειχτεί ότι η γιόγκα είναι ωφέλιμη στην βελτίωση της καρδιοπνευμονικής λειτουργίας και στην αύξηση της ευεξίας, πιθανά λόγω της αύξησης των εκκρίσεων της μελατονίνης."
According to one study done at the Columbia College of Physicians and Surgeons on yogic breathing techniques, yoga [was found] to be a beneficial, low-risk, low-cost adjunct to the treatment of stress, anxiety, post-traumatic stress disorder (PTSD), depression, stress-related medical illnesses, substance abuse, and rehabilitation of criminal offenders". It has also been shown to be beneficial in enhancing cardiorespiratory performance and help create an overall sense of well being, most likely due to increased melatonin secretions.


--------------------------------------
[Τις έξι παρακάτω αναφορές σε ανακοινώσεις διεθνών οργανισμών για τη γιόγκα, τις έχω πάρει από τον ελληνικό ιατρικό ιστοχώρο ιατρονέτ:
"Το περιεχόμενο του iatronet.gr συντάσσεται από ένα μεγάλο αριθμό επιστημόνων από τα νοσηλευτικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας και άλλους επαγγελματίες στον χώρο της υγείας και της διατροφής."
http://www.iatronet.gr/authors.asp


Το πώς η γιόγκα (και συγκεκριμένα, εδώ, ο υπερβατικός διαλογισμός) βοηθά τον γηριατρικό πληθυσμό να παραμένει πιο υγιής, το εξηγεί ο Δημήτριος Κρεμαστινός, Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν. ATTIKON, Πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου Καρδιολογίας, στην ιστοσελίδα http://www.iatronet.gr/authors.asp . Λέει:

«Η διασύνδεση της εγκεφαλικής λειτουργίας με την καρδιακή λειτουργία είναι σήμερα αδιαμφισβήτητη. Κατά συνέπεια, οτιδήποτε επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία αναμφισβήτητα επηρεάζει και την καρδιακή λειτουργία. Η προσήλωση και η επικέντρωση της ανθρώπινης σκέψης όταν είναι παρατεταμένη αποδεικνύεται ότι συνοδεύεται από μυϊκή χαλάρωση, διαστολή των αρτηριών και πτώση της αρτηριακής πίεσης. Έτσι παρατηρήθηκε ότι
οι άνθρωποι που κάνουν Υoga έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με αυτούς που δεν κάνουν. Το γεγονός της χαμηλής αρτηριακής πίεσης βοηθά στο να μην προάγεται η αθηροσκλήρωση των αρτηριών που συνήθως παρατηρείται στη μέση ηλικία του ανθρώπου.»

Λέει επίσης:

«Από την
Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία προέρχεται η επιστημονική είδηση. Μετά από 9ετή παρακολούθηση ατόμων υπό καθεστώς άσκησης προσήλωσης της σκέψης [υπερβατικός διαλογισμός Transcendental Meditation, που διδάχτηκε από τον γκουρού Μαχαρίσι στην Αμερική] παρατηρήθηκε ελάττωση των θανάτων, των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων κατά 47%
. Η άσκηση γινόταν για 20 λεπτά, δύο φορές την ημέρα επί 9 χρόνια. Η έρευνα έγινε από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin σε συνδυασμό με το Πανεπιστήμιο Μαχαρίσι της Αϊόβα. Η μελέτη μάλιστα αυτή επιχορηγήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ΝΙΗ) και το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος των Ηνωμένων Πολιτειών. Η επιστημονική αυτή μελέτη θεωρείται πρωτοποριακή, γιατί για πρώτη φορά αποδείχθηκε ότι η μεταβολή του τρόπου ζωής με βάση την εγκεφαλική άσκηση είχε ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη βελτίωση της επιβίωσης του ανθρώπου με παράλληλη ελάττωση των σοβαρών καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.»

----------

http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=8953
Πηγή: Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών

Η
Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών δίνει συμβουλές για την ασφαλή εξάσκηση στη γιόγκα:

[Προλογίζει το άρθρο]:
Η γιόγκα αποτελεί πολύ δημοφιλή μορφή χαλάρωσης και άσκησης. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε είδος άσκησης, μπορεί να υπάρξει τραυματισμός αν δεν προετοιμαστείτε και ασκηθείτε κατάλληλα.
Ακολουθούν συμβουλές για μείωση των τραυματισμών από τη γιόγκα, της Αμερικανικής Ακαδημίας Ορθοπεδικών Χειρουργών:

• Ρωτήστε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε γιόγκα για να σιγουρευτείτε ότι είναι ασφαλής για εσάς.
• Σιγουρευτείτε ότι η σχολή προσφέρει αρμόδιους καθηγητές. Πάντα να ρωτάτε τον εκπαιδευτή σας αν δεν είστε σίγουροι για την εκτέλεση κάποιας κίνησης.
• Να σιγουρευτείτε ότι ζεσταίνεστε πριν τη γιόγκα, για να αποφύγετε τους τραυματισμούς.
• Να φοράτε κατάλληλο ρουχισμό για γιόγκα, που δεν θα περιορίζει τις κινήσεις σας.
• Αρχίστε σταδιακά, μαθαίνοντας τα βασικά. Ποτέ μην ωθείτε τον εαυτό της μέχρι του σημείου πρόκλησης πόνου.


-----------------------------

http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=2657 
Αντιμετωπίζοντας τον χρόνιο πόνο
Η
Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών συστήνει, μεταξύ άλλων μέτρων, τη γιόγκα και το διαλογισμό για την αντιμετώπιση (σωματική και ψυχοσωματική) των χρόνιων πόνων.
[πρόλογος του άρθρου]:
Ο χρόνιος πόνος επιμένει περισσότερο από 6 μήνες. Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του πόνου η Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών προτείνει συμπληρωματικά μέτρα για την ανακούφισή του.

• Φυσικοθεραπεία, συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων στρέτσιγκ και ενδυνάμωσης
• Αλλαγή στον τρόπο ζωής, όπως διακοπή του καπνίσματος, επαρκή ύπνο, κατάλληλη διατροφή και αρκετή άσκηση
Εναλλακτικές θεραπείες, όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός, για να αυξηθεί η χαλάρωση και να μειωθεί το στρες
• Ελαφρά άσκηση όπως το κολύμπι, το ποδήλατο και το περπάτημα
• Επαγγελματική θεραπεία, για να μάθει κάποιος να αλλάζει τις καθημερινές συνήθειες για να αποφεύγει την επιδείνωση του πόνου.



---------------------------------
http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=1297 
Η
Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συστήνει τη γιόγκα ως μία μέτριας έντασης σωματική άσκηση που βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου.

τίτλος: Οι καινούριες υγιεινοδιαιτητικές οδηγίες για την πρόληψη του καρκίνου

------------------------------------------


http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=1071 
Η φυσική αποκατάσταση της
οστεοαρθρίτιδας
«Θα ήταν παράλειψη να μην γίνει αναφορά και στις ονομαζόμενες εναλλακτικές θεραπείες για τη θεραπεία του πόνου της οστεοαρθρίτιδος, γιατί είναι γεγονός ότι αρκετοί ασθενείς βλέπουν ωφέλεια μέσα από συνεδρίες βελονισμού (είσοδος βελόνας στο δέρμα ) ή μαθημάτων γιόγκα που περιλαμβάνουν ήπιες διατάσεις, εκπαίδευση στην αναπνοή και χαλάρωση


-------------------
http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=11336 
Σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Parkinson (11 Απριλίου) και τις δράσεις της Ελληνικής Εταιρείας Εθελοντών και Ασθενών για τη Νόσο Parkinson ΕΠΙΚΟUΡΟΣ Κίνηση, ο εκπρόσωπος της Εταιρείας, ιατρός Νευρολόγος, Επιμελητής Νευρολογικής Κλινικής 251 Γ.Ν. Αεροπορίας κ. Π. Ζήκος και ο Επίκουρος Καθηγητής Νευροχειρουργικής Πανεπιστημίου Πατρών κ. Κ. Κωνσταντογιάννης ανέφεραν τη γιόγκα ως μέρος μιας αποτελεσματικής θεραπείας των συμπτωμάτων της νόσου Πάρκινσον.

----------------

To Περιοδικό Ψυχολογία Σήμερα
(Psychology Today) μιλάει για τα ψυχολογικά και σωματικά ωφελήματα της γιόγκα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών.
Ένα από αυτά που λέει είναι ότι

http://www.psychologytoday.com/articles/200705/yoga-the-strongest-stretch
 "Μετά το τσουνάμι στην νοτιοανατολική Ασία, διάφοροι τρόποι δοκιμάστηκαν για την αντιμετώπιση του ψυχικού καταρακώματος που βίωναν οι κάτοικοι των παραθαλάσσιων περιοχών που είχαν πληγεί, σε όλη την έκταση από την Ινδονησία μέχρι την Ινδία. Λέει ότι η καλύτερη μέθοδος για κάποιους από τους πιο σοβαρά προσβεβλημένους πρόσφυγες, αποδείχτηκε η γιόγκα."
After the tsunami ripped through Southeast Asia in 2004 came a tidal wave of psychic devastation. The depression and posttraumatic stress that ravaged many residents of coastal villages from India to Indonesia provided a living laboratory for testing the most powerful cures available. What wound up providing the best help to some of the most afflicted refugees? Yoga.

Μιλάει για την Patricia Gerbarg, καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Ιατρικό Κολέγιο της Νέας Υόρκης, που ερεύνησε κάπου 180 άτομα. Στο πρώτο γκρουπ έδωσε σκέτη γιόγκα. Στο δεύτερο γκρουπ έδωσε γιόγκα συν ψυχολογική συμβουλευτική και το τρίτο γκρουπ ήταν η ομάδα ελέγχου. Γράφει:

«Σε όλα τα άτομα στην ομάδα ελέγχου υπήρξε μια τεράστια πτώση στους δείκτες της μετατραυματικής διαταραχής τους, μετά από τέσσερις μέρες και μόνο(!) Και το αποτέλεσμα παρέμεινε τόσο επίμονο, ώστε η Gerbarg και η ομάδα της τελικά έβαλαν και την ομάδα ελέγχου να κάνει γιόγκα(!) Η ομάδα που έκανε γιόγκα συν ψυχολογική συμβουλευτική δεν σημείωσε δείκτες αυξημένης βελτίωσης λόγω της θεραπευτικής, σε σύγκριση με την ομάδα που έκανε μόνον γιόγκα.»
As a professor of psychiatry at New York Medical College who studies the effects of yoga on posttraumatic stress, Patricia Gerbarg seized the opportunity to test whether it could help tsunami survivors in India. To one group of 60 victims she gave a four-day yoga breathing course. Another group of 60 survivors was given the yoga course along with psychological counseling. A third group served as controls. All the yoga users experienced a huge drop in scores for posttraumatic stress disorder and depression after just four days. And the effect was so persistent that Gerbarg and her team introduced yoga to those in the control group too. Counseling provided no added benefits over the yoga training alone.»


------------------------
http://www.time.com/time/health/article/0,8599,106356,00.html
Στο άρθρο αυτό του περιοδικού Time για τη μεγάλη άνοδο της δημοτικότητας της γιόγκα στην Αμερική, διαβάζουμε:

«Στο νοσοκομείο New York Presbyterian Hospital, σε όλους τους καρδιακούς ασθενείς παρέχεται μασάζ και γιόγκα κατά την ανάρρωση από τις επεμβατικές θεραπείες (εγχειρήσεις). Στο Ιατρικό Κέντρο Cedars Sinai στο Λος Άντζελες οι καρδιολόγοι συστήνουν στους ασθενείς τους να γραφτούν στο
Κέντρο Πρόληψης και Αποκατάστασης Καρδιακών Παθήσεων του νοσοκομείου, το οποίο, μαζί με άλλες θεραπείες, προσφέρει και γιόγκα. «Αν και δεν έχουμε εξετάσει τη γιόγκα από μόνη της», λέει ο Dr. Noel Bairey Merz, ο διευθυντής του ιδρύματος, «οι ασθενείς που επιλέγουν τη γιόγκα παρουσιάζουν τρομερή πρόοδο στην υγεία τους. Η πρόοδος αυτή περιλαμβάνει μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης, μειωμένη πίεση αίματος, αυξημένη καρδιοπνευμονική κυκλοφορία και, όπως έδειξε και η [διάσημη] πειραματική μελέτη Ornish, μείωση του μπλοκαρίσματος στις αρτηρίες σε κάποιες περιπτώσεις.»
At New York Presbyterian, all heart patients undergoing cardiac procedures are offered massages and yoga during recovery. At Cedars Sinai Medical Center in Los Angeles, cardiac doctors suggest that their patients enroll in the hospital's Preventive and Rehabilitative Cardiac Center, which offers yoga, among other therapies. "While we haven't tested yoga as a stand-alone therapy," says Dr. Noel Bairey Merz, the center's director, patients opting for yoga do show "tremendous benefits." These include lower cholesterol levels and blood pressure, increased cardiovascular circulation and, as the Ornish study showed, reversal of artery blockage in some cases.

Και αλλού, στο ίδιο άρθρο:

Η σωστή εξάσκηση στη γιόγκα δεν δίνει μόνο μια γενική αίσθηση ευεξίας. Μπορεί επίσης να κάνει
μασάζ στο λεμφικό σύστημα, λέει ο [διάσημος] καρδιοχειρούργος Dr Mehmet Oz, στο νοσοκομείο New York Presbyterian στο Μανχάταν. Το λεμφικό υγρό είναι τα «βρωμόνερα» του σώματος – ένα δίκτυο λεμφικών αγγείων και αποθηκευτικών σάκων που είναι εξαπλωμένο σε ολόκληρο το σώμα, μεταφέροντας ένα υγρό αποτελούμενο από λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τις μολύνσεις, καθώς και από τα κατάλοιπα (απόβλητες ουσίες) της κυτταρικής δραστηριότητας. Η γυμναστική εξάσκηση γενικά, ενεργοποιεί τη ροή του λεμφικού υγρού σε όλο το σώμα, επιταχύνοντας το φιλτράρισμα του σώματος. Αλλά η γιόγκα ειδικά προωθεί επίσης την αποβολή αυτών των ουσιών από το σώμα
. Συγκεκριμένες στάσεις της γιόγκα τεντώνουν μυς οι οποίοι γνωρίζουμε από μελέτες σε ζώα ότι διεγείρουν το λεμφικό σύστημα. Οι ερευνητές έχουν τεκμηριώσει την αύξηση στη ροή του λεμφικού υγρού όταν τα πόδια των σκύλων τεντώνονται σε μια στάση παρόμοια με τη στάση της γιόγκα που λέγεται «σκυλί που κοιτά προς τα κάτω».
The sensible practice of yoga does more than slap a Happy Face on your cerebrum. It can also massage the lymph system, says Dr. Mehmet Oz, a cardiac surgeon at New York Presbyterian Hospital in Manhattan. Lymph is the body's dirty dishwater; a network of lymphatic vessels and storage sacs crisscross over the entire body, in parallel with the blood supply, carrying a fluid composed of infection-fighting white blood cells and the waste products of cellular activity. Exercise in general activates the flow of lymph through the body, speeding up the filtering process; but yoga in particular promotes the draining of the lymph. Certain yoga poses stretch muscles that from animal studies are known to stimulate the lymph system. Researchers have documented the increased lymph flow when dogs' paws are stretched in a position similar to the yoga "downward-facing dog."




-------------------------------

Τα παρακάτω άρθρα
http://www.healthinsurancesort.com/blog/2010/04/secure-horizons-yoga-therapy-covered-by-health-insurance/ και http://www.cleveland.com/sunstarcourier/index.ssf/2010/04/finding_my_center_through_yoga.html
αναφέρονται στην κάλυψη της γιόγκα από ιδιωτικά
ασφαλιστικά προγράμματα για την υγεία. Η λογική των ασφαλιστικών εταιριών είναι ότι πληρώνοντας για να κάνουν οι ηλικιωμένοι ασφαλισμένοι γιόγκα σε γυμναστήρια, τελικά κερδίζουν χρήματα λόγω της βελτιωμένης υγείας των ασκουμένων. (προληπτική ιατρική)


--------------------
http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=2128
Στον παραπάνω σύνδεσμο βρίσκεται έρευνα της Chris Streeter, καθηγήτριας Ψυχιατρικής και Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, με τίτλο
«Έρευνα: Η γιόγκα και ο διαλογισμός απομακρύνουν
άγχος και κατάθλιψη», η οποία δείχνει ότι η γιόγκα ανεβάζει τα επίπεδα του νευροδιαβιβαστή GABA, τα χαμηλά επίπεδα του οποίου συνδέονται με άγχος και κατάθλιψη. Το άρθρο λέει:

«Η Streeter δήλωσε πως πρόκειται για σημαντική άνοδο. Η άλλη ομάδα δεν παρουσίασε αυτή την αλλαγή. Το είδος της γιόγκα δεν φάνηκε να παίζει ρόλο, καθώς οι συμμετέχοντες είχαν επιλέξει διαφορετικά είδη.»


Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Εναλλακτικής και Συμπληρωματικής Ιατρικής.
--------------------------
Ο ίδιος νευροδιαβιβαστής, σε σχέση με τη γιόγκα και το άγχος, εξετάστηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, όπως μπορούμε να δούμε στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=13270 . Γράφει:

«Τα αποτελέσματα των απεικονιστικών εξετάσεων αποκάλυψαν ότι τα επίπεδα GABA αυξάνονταν σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου εθελοντών που ανέφεραν ότι είναι λιγότερο αγχωμένοι μετά τη γιόγκα. Οι εθελοντές που έκαναν γιόγκα ανέφεραν μεγαλύτερη βελτίωση στη διάθεση και μεγαλύτερη μείωση στο άγχος σε σχέση με την ομάδα που επέλεξε τον περίπατο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η γιόγκα
ενισχύει τον θάλαμο στον εγκέφαλο, που με τη σειρά του αυξάνει τα επίπεδα της GABA. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Alternative and Complementary Medicine.’»

--------------------------------------
http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=7685
Το περιοδικό Ψυχο-ογκολογία (Psycho-Oncology) δημοσιεύει έρευνα που δείχνει ότι η γιόγκα
«μπορεί να βελτιώσει τη συναισθηματική υγεία ασθενών με
καρκίνο στο μαστό». Η επικεφαλής της έρευνας Suzanne Danhauer, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Wake Forest, λέει:

«Δεδομένου του υψηλού επιπέδου στρες που πολλές γυναίκες με καρκίνο στο μαστό νιώθουν, η ευκαιρία να νιώσει κάποια γυναίκα περισσότερο ήρεμη και γαλήνια όταν έχει εμφανίσει τη νόσο είναι σημαντικό όφελος.»



---------------------------
http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=9292
Σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου West Virginia, που κράτησε τρία χρόνια και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Σπονδυλική Στήλη (Spine),

«Άνθρωποι με χρόνια
προβλήματα στη μέση που επιλέγουν τη γιόγκα ξεπερνούν καλύτερα τον πόνο και την κατάθλιψη σε σχέση με ανθρώπους που ακολουθούν τις συμβατικές θεραπείες για πόνο στη μέση».


------------------------
http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=3209
Οι ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια παρουσιάζουν συμπτώματα
φλεγμονής, που συχνά τους οδηγούν στο θάνατο, μας λέει το παραπάνω άρθρο. Η έρευνα βρήκε ότι η γιόγκα βοηθά στην καταπολέμηση της κατάστασης.

Η Dr. Nieca Goldberg, καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, που έκανε την έρευνα, έχει σχηματίσει τη γνώμη της, και γι’ αυτό συστήνει τη γιόγκα και το τάι τσι σε τέτοιους ασθενείς της. Η άποψή της είναι πως η γιόγκα έχει δείξει ότι είναι αρκετά ασφαλής και ότι είναι αποτελεσματική στη διατήρηση της υγείας των ανθρώπων που έχουν πάθει καρδιακή προσβολή και υποφέρουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Λέει ότι η γιόγκα μείωσε τους δείκτες φλεγμονής και βελτίωσε την ποιότητα ζωής στην παραπάνω έρευνα, που έγινε από την ίδια και άλλους ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Emory.

Το εύρημα είναι σημαντικό, διότι, όπως μας λέει το άρθρο:

«Τα προβλήματα υγείας και οι θάνατοι από τη χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, παραμένουν υψηλά παρά την ευρεία χρήση αποτελεσματικών θεραπειών για την αντιμετώπιση της πάθησης.»

----------------------------------

Σε άλλη έρευνα με τίτλο: «Η γιόγκα μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο
καρδιοπάθειας
», που βρίσκεται στη διεύθυνση
http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=3701 ,
η Dr. Anette Kjellgren από το Πανεπιστήμιο του Karlstad, στη Σουηδία, εξέτασε με τους συνεργάτες της την επίδραση ασκήσεων αναπνοής γιόγκα (εναλλαγές κύκλων αργής, μέτριας και γρήγορης αναπνοής, όπως αυτές που διδάσκονται από τον γνωστό γκουρού Σρι Σρι Ράβι Σάνκαρ), σε υγιείς εθελοντές. Οι ασκήσεις κρατούσαν μία ώρα την ημέρα. (Θέλει αλήθεια πολύ υπομονή και επιμονή για να κάνεις ασκήσεις αναπνοής για μία ώρα την ημέρα! Είναι πολύ εντατική εξάσκηση!) Βρέθηκε ότι «τα αισθήματα άγχους, στρες και κατάθλιψης μειώθηκαν σημαντικά, ενώ η αισιοδοξία αυξήθηκε στην ομάδα που έκανε γιόγκα, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Οι ερευνητές είπαν:

«Η γιόγκα προκαλεί αντίδραση χαλάρωσης που σχετίζεται με μειωμένη δραστηριότητα του νευρικού συστήματος και ένα αίσθημα ευεξίας, πιθανόν λόγω αύξησης των αντιοξειδωτικών και χαμηλότερων επιπέδων κορτιζόλης.»



----------------------------------------------

Να μια έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Κλινικής Ογκολογίας, και η οποία βρίσκεται εδώ:
http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=11747
Το θέμα είναι αν η γιόγκα βοηθά στον ύπνο και την κούραση ασθενών με καρκίνο, και ο πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Κλινικής Ογκολογίας Dr. Douglas Blayney έχει θετικά πράγματα να πει για τη γιόγκα. Ο πρόεδρος δήλωσε ότι «οι γιατροί συχνά δεν νιώθουν άνετα να συμβουλεύουν ασθενείς που επιθυμούν τη χρήση συμπληρωματικών θεραπειών στη συνήθη αγωγή κατά του καρκίνου». Πρόσθεσε ότι η νέα έρευνα αποτελεί μελετημένη παρέμβαση που φαίνεται ωφέλιμη. Στην έρευνα αυτή


« όσοι επέλεξαν τη γιόγκα διέκοψαν τα υπνωτικά χάπια και κοιμόνταν καλύτερα, όπως έδειξε η αύξηση κατά 22% της ποιότητας του ύπνου. Αυτό ισοδυναμούσε με διπλάσια βελτίωση σε σχέση με όσους δεν ασκήθηκαν. Η γιόγκα επίσης μείωσε την κούραση σχεδόν κατά το ήμισυ και οδήγησε σε μικρή αύξηση της ποιότητας ζωής. Η επικεφαλής της έρευνας, Karen Mustian, από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, δήλωσε ότι πρόκειται για θετική είδηση, καθώς δεν υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα για την κούραση σε ασθενείς με καρκίνο. Αν και οι ασθενείς ενδεχομένως λαμβάνουν φάρμακα που τους βοηθούν στον ύπνο, τέτοια σκευάσματα έχουν παρενέργειες. Κι έτσι η ερευνητική ομάδα διερεύνησε για εναλλακτικές λύσεις.»
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η γιόγκα είναι τελείως ασφαλής – όπως άλλωστε συμβαίνει με κάθε θεραπεία. Η επικεφαλής του προγράμματος δήλωσε ότι «τα αποτελέσματα μπορεί να μην ισχύουν για όλα τα είδη γιόγκα και ότι ο εκπαιδευτής πρέπει να είναι διπλωματούχος και να έχει εμπειρία με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τη νόσο.»


Ως προς τη θετική επίδραση της γιόγκα στην αντιμετώπιση του καρκίνου, ας σημειώσω ότι το πιο γνωστό βιβλίο για την αντιμετώπιση του καρκίνου αυτήν τη στιγμή, το
«Anticancer – Ένας Νέος Τρόπος Ζωής»
(γραμμένο από τον νευροεπιστήμονα Νταβίντ Σερβάν Σρεμπέρ και με τον πρόλογο της ελληνικής έκδοσης γραμμένο από τον ίδιο τον πρόεδρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας Σταύρο Μπεσμπέα, ο οποίος λέει: «Συστήνω στους συμπατριώτες μου να διαβάσουν αυτό το βιβλίο»), περιλαμβάνει την γιόγκα στην ολιστική αντιμετώπιση (και πρόληψη) του καρκίνου. Στη σελίδα 496, όπου υπάρχει γλωσσάριο, βλέπουμε ότι η «γιόγκα» αναφέρεται στο βιβλίο 17 φορές, περισσότερες απ’ όσο σχεδόν οποιαδήποτε άλλη λέξη-κλειδί στο βιβλίο!
Πηγαίνοντας στον ιστοχώρο τού βιβλίου στο
http://www.anticancerbook.com  βλέπουμε κοιτώντας στην αριστερή πλευρά της οθόνης άτομα οκλαδόν να ασκούνται στο διαλογισμό.

Στην ιστοσελίδα Psychologies (Ψυχολογίες) http://www.psychologies.co.uk/david-servan-schrieber/asthma-and-stress-the-yoga-treatment/

διαβάζουμε τον ίδιο συγγραφέα, τον Νταβίντ Σερβάν Σρεμπέρ, έναν από τους πιο γνωστούς επιστήμονες σήμερα, για τον οποίο η Wikipedia, μεταξύ άλλων, λέει :
"Το 2002 του απονεμήθηκε το Προεδρικό Βραβείο της Ψυχιατρικής Εταιρείας της Πενσυλβανίας για Εξέχουσα Καριέρα στην Ψυχιατρική»
In 2002 he was awarded the Pennsylvania Psychiatric Society Presidential Award for Outstanding Career in Psychiatry

να λέει:

«Σήμερα, τα τρία τέταρτα των αμερικανικών ιατρικών σχολών περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα υποχρεωτικό course συμπληρωματικής ιατρικής στο πρόγραμμα σπουδών τους. Και τα κορυφαία 18 ιατρικά πανεπιστήμια της Αμερικής έχουν δημιουργήσει κέντρα ολιστικής ιατρικής που προσφέρουν διαλογισμό, γιόγκα, βελονισμό και ύπνωση ως συμπληρώματα στις συμβατικές μεθόδους. Ο μόνος πραγματικός γνώμονας αξίας στην επιστήμη δεν είναι αν κάτι αποκαλείται δυτικό ή εναλλακτικό αλλά αν είναι αποτελεσματικό και έχει τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες. Και είναι λογικό πως είναι αυτό που οι ασθενείς θέλουν.»
                                                                                          Νταβίντ Σερβάν Σρεμπέρ

Αυτό το λέει σε ένα άρθρο με τίτλο:
«Η Γιογκική Αντιμετώπιση του Άσθματος και του Στρες» στο οποίο δίνει ως παράδειγμα την περίπτωση μιας χρονίως ασθματικής γυναίκας η οποία παραπέμφθηκε από τους γιατρούς του Κέντρου για Ολιστική Ιατρική του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ στη δασκάλα γιόγκα του ίδιου του Κέντρου. Μας λέει ο Σρεμπέρ: «Την παρέπεμψαν στην Μπέβερλι, τη δασκάλα γιόγκα του κέντρου, έτσι ώστε να μάθει να διαχειρίζεται καλύτερα το στρες της μέσα από τις αναπνευστικές πρακτικές της γιόγκα. Η δασκάλα της με τη σειρά της, έπεισε την Λίντα να δει τον διατολόγο του κέντρου.» Το άρθρο συνεχίζει:

«[...] Όταν είχε τελειοποιηθεί στις βαθιές αναπνευστικές ασκήσεις και είχε αλλάξει τη διατροφή της, η Λίντα εξεπλάγην συνειδητοποιώντας ότι τώρα χρειαζόταν λιγότερο τον αναπνευστήρα της [υποθέτω κορτιζόνη], ακόμα λιγότερο και από τις καλές της εποχές στο παρελθόν. [...]. Ήταν ενθουσιασμένη που είχε μάθει πώς να αντιμετωπίζει το άσθμα της μέσα από τις δυνάμεις του ίδιου του οργανισμού της [...]
.





Περισσότερα στοιχεία για τη γιόγκα βρίσκονται
εδώ.








----------------------------