Υποτιτλισμοί των καλύτερων βίντεο του Youtube

 

 

Επιπρόσθετα επιστημονικά στοιχεία
για τα ωφελήματα της
γιόγκα στην
σωματική και ψυχολογική υγεία
(η σελίδα αυτή είναι συνέχεια αυτής της σελίδας)

 

 Τίτλος: Τα οφελήματα της γιόγκα και της γυμναστικής στην υγεία – μια επισκόπηση των μελετών που τα συγκρίνουν.
The health benefits of yoga and exercise: a review of comparison studies.

Η γυμναστική θεωρείται μια αποδεκτή μέθοδος βελτίωσης και διατήρησης της σωματικής και συναισθηματικής υγείας. Ένας αυξανόμενος όγκος αποδείξεων υποστηρίζει την άποψη ότι η γιόγκα οφελεί τη σωματική και νοητική υγεία μέσα από τη ρύθμιση του άξονα «υποθάλαμος-υπόφυση-επινεφρίδια» και του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Ο στόχος του άρθρου είναι να παρέχει μια επισκόπηση των μέχει τώρα ερευνών που αφορούν τη σύγκριση των αποτελεσμάτων της γιόγκα και της γυμναστικής ως προς μια ποικιλία παθήσεων και παραγόντων σχετικών με την υγεία.
Exercise is considered an acceptable method for improving and maintaining physical and emotional health. A growing body of evidence supports the belief that yoga benefits physical and mental health via down-regulation of the hypothalamic-pituitary-adrenal (HPA) axis and the sympathetic nervous system (SNS). The purpose of this article is to provide a scholarly review of the literature regarding research studies comparing the effects of yoga and exercise on a variety of health outcomes and health conditions.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Στις μελέτες που επισκοπήθηκαν, η παρέμβαση της γιόγκα φάνηκε να είναι ισάξια με αυτήν της γυμνατικής ή να υπερτερεί αυτής, ως προς σχεδόν κάθε κατηγορία που μετρήθηκε, εκτός από την κατηγορία της γυμναστικής απόδοσης.

 

RESULTS:
In the studies reviewed, yoga interventions appeared to be equal or superior to exercise in nearly every outcome measured except those involving physical fitness.

 

-----------------------------------------

 

http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=2128

 Τίτλος: Έρευνα: Η γιόγκα και ο διαλογισμός απομακρύνουν άγχος και κατάθλιψη

Πηγή: Περιοδικό Εναλλακτικής και Συμπληρωματικής Ιατρικής
(
Journal of Alternative and complementary medicine)

 Οι ασκήσεις γιόγκα, ο διαλογισμός και οι ασκήσεις αναπνοής βοηθούν στην ανακούφιση από συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας. Όπως φάνηκε από εξετάσεις, μετά από μια ώρα γιόγκα, οι άνθρωποι που έλαβαν μέρος στην έρευνα, παρουσίασαν άνοδο στο επίπεδο του νευροδιαβιβαστή GABA. Τα χαμηλά επίπεδα συνδέονται με άγχος και κατάθλιψη.
)

Η ερευνήτρια Dr. Chris Streeter, Καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Νευρολογίας στο Boston University School of Medicine, δήλωσε πως είναι σχεδόν σίγουρη πως αυτή είναι η πρώτη έρευνα που αποδεικνύει ότι υπάρχει πραγματική, μετρίσιμη αλλαγή του σημαντικού νευροδιαβιβαστή μετά από παρέμβαση που σχετίζεται με τον τρόπο ζωής, όπως η γιόγκα.

Η ερευνήτρια πιστεύει ότι η γιόγκα, ενδεχομένως, μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο ‘όπλο’ για την καταπολέμηση της κατάθλιψης και του άγχους. Δεν συμβουλεύει να σταματήσουν οι άνθρωποι τη φαρμακευτική αγωγή αλλά να χρησιμοποιήσουν παράλληλα τη γιόγκα για να δουν πώς θα ανταποκριθούν σε αυτήν.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Journal of Alternative and complementary medicine’.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 8 εθελοντές, που ακολουθούσαν ασκήσεις γιόγκα για μεγάλο διάστημα και 11 που δεν ασχολούνταν με αυτή. Οι εθελοντές ήταν υγιείς, ενώ κανείς δεν είχε διαγνωστεί με σοβαρή ψυχική νόσο.

Στην αρχή της έρευνας μετρήθηκαν τα επίπεδα του νευροδιαβιβαστή. Στη συνέχεια όσοι έκαναν γιόγκα έκαναν διαλογισμό για μια ώρα, ενώ η άλλη ομάδα απλώς διάβαζε. Στη συνέχεια φάνηκε ότι το επίπεδο του νευροδιαβιβαστή παρουσίασε αύξηση κατά 27% στην ομάδα που έκανε γιόγκα.

Η Streeter δήλωσε πως πρόκειται για σημαντική άνοδο. Η άλλη ομάδα δεν παρουσίασε αυτή την αλλαγή. Το είδος της γιόγκα δεν φάνηκε να παίζει ρόλο καθώς οι συμμετέχοντες είχαν επιλέξει διαφορετικά είδη.

Ωστόσο, άλλος ειδικός θεωρεί πως η έρευνα είχε ορισμένα μειονεκτήματα.

Ο Zindel Segal, Καθηγητής ψυχολογίας και ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, αναρωτιέται γιατί η ομάδα που έκανε γιόγκα συγκρίθηκε με ομάδα που παρέμεινε αδρανής, διαβάζοντας και όχι με ομάδα που θα ακολουθούσε κάποια άλλη φυσική δραστηριότητα.

Επίσης παρατήρησε πως όλοι οι συμμετέχοντες ήταν ψυχικά υγιείς και ότι η κατάθλιψη και η αγχώδης διαταραχή δεν αφορούν μόνο τις καθημερινές διακυμάνσεις που παρατηρούνται στο στρες και στην ένταση.

Ο ερευνητής δήλωσε πως γνωρίζουμε πως η γιόγκα μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στο να μετριάσει τις διακυμάνσεις που νιώθει ο άνθρωπος καθημερινά, αλλά θεωρεί πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί ίσως και με άλλους τρόπους.

Παράλληλα εκφράζει επιφυλάξεις και για το ρόλο της GABA στην κατάθλιψη δηλώνοντας ότι η κατάθλιψη δεν εξαρτάται μόνο από αυτήν. Όπως υπογραμμίζει, η σεροτονίνη παίζει μεγαλύτερο ρόλο.

Παρόλα αυτά δεν θεωρεί πως η έρευνα δεν αξίζει, καθώς και ο ίδιος χρησιμοποιεί το διαλογισμό και τη γιόγκα ως μέρος της θεραπευτικής αγωγής. Πιστεύει πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Η ερευνήτρια συμφωνεί πως η έρευνα είναι μόνο η αρχή.

---------------------------------------------------------

http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=13270

 Τίτλος: Γιόγκα: Αυξάνει χημική ουσία του εγκεφάλου που συνδέεται με την ευεξία

 Πηγή: ‘Alternative and Complementary Medicine.’

 Η ιδιότητα της γιόγκα να μειώνει το άγχος και να ενισχύει την ψυχική διάθεση συνδέεται με την αύξηση συγκεκριμένης χημικής ουσίας στον εγκέφαλο, ανέφεραν ερευνητές.

Η ουσία GABA, είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο του νευρικού συστήματος. Άνθρωποι με μεγάλα επίπεδα άγχους έχουν λιγότερη GABA, έχουν δείξει έρευνες.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βοστόνης μελέτησαν 19 ανθρώπους ηλικίας 18 έως 45 ετών, που εκτελούσαν Iyengar γιόγκα - μια μορφή Hatha γιόγκα για 60 λεπτά, 3 φορές την εβδομάδα, για 12 εβδομάδες. Συγκρίθηκαν με άλλη ομάδα 15 ατόμων που επέλεξαν περίπατο ίδιας διάρκειας και χρονικού διαστήματος.

Αξιολογήθηκαν η διάθεση και το άγχος των συμμετεχόντων σε 0, 4, 8 και 12 εβδομάδες, ενώ οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε απεικονιστικές μεθόδους εγκεφάλου στην έναρξη της έρευνας, μετά από 12 εβδομάδες και μετά από πρόγραμμα γιόγκα διάρκειας 60 λεπτών.

Τα αποτελέσματα των απεικονιστικών εξετάσεων αποκάλυψαν ότι τα επίπεδα GABA αυξάνονταν σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου εθελοντών που ανέφεραν ότι είναι λιγότερο αγχωμένοι μετά τη γιόγκα. Οι εθελοντές που έκαναν γιόγκα ανέφεραν μεγαλύτερη βελτίωση στη διάθεση και μεγαλύτερη μείωση στο άγχος σε σχέση με την ομάδα που επέλεξε τον περίπατο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η γιόγκα ενισχύει τον θάλαμο στον εγκέφαλο, που με τη σειρά του αυξάνει τα επίπεδα της GABA. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Alternative and Complementary Medicine.’

 

-----------------------------------------

http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=7685

 Η γιόγκα φέρνει ηρεμία σε ασθενείς με καρκίνο στο μαστό

 Πηγή: Ψυχο-ογκολογία (Psycho-Oncology)

 

Η γιόγκα μπορεί να βελτιώσει τη συναισθηματική υγεία ασθενών με καρκίνο στο μαστό, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Δεδομένου του υψηλού επιπέδου στρες που πολλές γυναίκες με καρκίνο στο μαστό νιώθουν, η ευκαιρία να νιώσει κάποια γυναίκα περισσότερο ήρεμη και γαλήνια όταν έχει εμφανίσει καρκίνο τη νόσο είναι σημαντικό όφελος, σημειώνει η επικεφαλής της έρευνας Suzanne Danhauer, του Πανεπιστημίου Wake Forest.

Η έρευνα έγινε σε 44 γυναίκες με καρκίνο στο μαστό. Περίπου το ένα τρίτο αυτών λάμβανε αγωγή κατά τη διάρκεια της έρευνας και οι υπόλοιπες την είχαν συμπληρώσει. Οι μισές ακολούθησαν πρόγραμμα γιόγκα και οι υπόλοιπες βρίσκονταν σε λίστα αναμονής.

Οι γυναίκες που ακολούθησαν πρόγραμμα γιόγκα έλαβαν μέρος σε 75λεπτα μαθήματα ήπιας μορφής γιόγκα που χρησιμοποιεί μαξιλάρια και κουβέρτες για υποστήριξη. Στην αρχή και το τέλος της έρευνας και οι δυο ομάδες γυναικών συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια αξιολογώντας την ποιότητα ζωής τους.

Δέκα εβδομάδες αργότερα οι γυναίκες που έλαβαν μέρος σε μαθήματα γιόγκα έδειξαν μεγαλύτερη βελτίωση σε τομείς ψυχικής υγείας όπως κατάθλιψη, θετικά αισθήματα και αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες.

Οι γυναίκες που παρακολούθησαν μαθήματα γιόγκα ανέφεραν κατά μέσον όρο μείωση κατά 50% των αισθημάτων κατάθλιψης και αύξηση κατά 12% των αισθημάτων ειρήνης και νοήματος. Οι γυναίκες που ασχολήθηκαν με γιόγκα, επίσης ανέφεραν λιγότερη κούραση σε σχέση με τις άλλες.

Tα αποτελέσματα, εκτιμά η Danhauer ότι είναι υποσχόμενα και θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν με μεγαλύτερης έκτασης έρευνα. Η έρευνα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Psycho-Oncology.’

 

--------------------------------------

http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=9292

Η γιόγκα ανακουφίζει τον πόνο στη μέση

Πηγή: Σπονδυλική Στήλη (Spine)

 Άνθρωποι με χρόνια προβλήματα στη μέση που επιλέγουν τη γιόγκα ξεπερνούν καλύτερα τον πόνο και την κατάθλιψη σε σχέση με ανθρώπους που ακολουθούν τις συμβατικές θεραπείες για πόνο στη μέση, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου West Virginia.

Η έρευνα διήρκεσε 3 χρόνια και δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Spine’. Όπως αποκάλυψε, η ομάδα των εθελοντών που επέλεξε τη γιόγκα ως μέθοδο καταπολέμησης του πόνου στη μέση εμφάνισε βελτίωση διάθεσης, λιγότερο πόνο και βελτιωμένη λειτουργικόττηα σε σχέση με την ομάδα που ακολούθησε τη συμβατική θεραπεία.

Η ομάδα της γιόγκα εμφάνισε λιγότερο πόνο, δυσλειτουργία και κατάθλιψη σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, δήλωσε η Kimberly Williams. Αυτές οι αλλαγές ήταν στατιστικώς σημαντικές όπως και από κλινικής άποψης και διατηρήθηκαν 6 μήνες μετά το τέλος της γιόγκα.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 90 εθελοντές με ελαφριά ή μέτρια δυσλειτουργία. Όσοι ακολούθησαν μαθήματα γιόγκα ασκούνταν 90 λεπτά, δυο φορές την εβδομάδα, για 24 εβδομάδες και εκτελούσαν στάσεις που στόχευαν στην ανακούφιση του πόνου στη μέση. Η αξιολόγηση συνεχίστηκε για 6 μήνες μετά το τέλος των ασκήσεων γιόγκα.

Οι υποστηρικτές της γιόγκα έχουν από καιρό περιγράψει τα οφέλη της στη μείωση του πόνου στη μέση, δήλωσε ο Williams. Ωστόσο δεν είχαν πειστεί όλοι. Αυτή είναι μεγαλύτερη και πιο εντατική αξιολόγηση σε σχέση με τις προηγούμενες, κατέληξε ο ερευνητής.

 

 

--------------------------------------------

http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=3209

Έρευνα: Η γιόγκα επιδρά θετικά σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια

 Συνεδρίες γιόγκα που διήρκεσαν 8 εβδομάδες φάνηκαν ασφαλείς για ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και βοήθησαν να μειωθούν τα συμπτώματα φλεγμονής, που συχνά συνδέονται με τον θάνατο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, αποτελεί μακροχρόνια πάθηση στην οποία η καρδιά δεν αποστέλλει αποτελεσματικά αίμα στα άλλα όργανα του σώματος.

Τα προβλήματα υγείας και οι θάνατοι, σε σχέση με την πάθηση, παραμένουν υψηλά παρά την ευρεία χρήση αποτελεσματικών θεραπειών για την αντιμετώπιση της πάθησης.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Emory, οι οποίοι υπολόγισαν την επίδραση της γιόγκα σε 19 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, ανακάλυψαν ότι το πρόγραμμα άσκησης μείωσε τους δείκτες φλεγμονής που σχετίζονταν με καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ παράλληλα βελτίωσε την αντοχή στην άσκηση και την ποιότητα ζωής.

Ασθενείς που ακολούθησαν ασκήσεις γιόγκα είδαν μείωση κατά 26% στα συμπτώματα όσον αφορά την αξιολόγηση της ποιότητας ζωής, σε σύγκριση με μείωση κατά 3% στους ασθενείς που ακολούθησαν μόνο ιατρική αγωγή. Οι ασθενείς συμπλήρωσαν τις συνεδρίες χωρίς επιπλοκές.

Οι ερευνητές, που ανακοινώνουν τα αποτελέσματα της έρευνας στο Συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολόγων, θεωρούν ότι η πρόσθεση της γιόγκα μπορεί να είναι ωφέλιμη στην καρδιακή αποκατάσταση. Επιπλέον, ενδεχομένως η γιόγκα επιδρά στους μηχανισμούς που ενέχονται στην εξέλιξη της καρδιακής ανεπάρκειας.

Η γιόγκα είναι αεροβική. Δεν αποτελεί έκπληξη, όσον αφορά τις επιπτώσεις της στους δείκτες φλεγμονής, δήλωσε η Dr. Nieca Goldberg που προτείνει γιόγκα και ται-τσι στους ασθενείς της που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή και ανεπάρκεια.

Η καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Goldberg, δήλωσε ότι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια συχνά έχουν πρόβλημα με την άσκηση, λόγω κούρασης και ρηχής αναπνοής, εξαιτίας της μειωμένης ικανότητας της καρδιάς.

Θετικό φάνηκε να είναι το εύρημα, σύμφωνα με την καθηγήτρια, ότι μειώθηκαν οι δείκτες φλεγμονής με τη γιόγκα, η οποία παράλληλα φάνηκε να αποτελεί ασφαλές είδος άσκησης και να βελτιώνει την ποιότητα ζωής.


--------------------------------
http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=3701 
Η γιόγκα μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας
Πηγή: ‘Diabetes Research and Clinical Practice’, BioMed Central, Complementary and Alternative Medicine.

[...] Στη δεύτερη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, στο BioMed Central Complementary and Alternative Medicine, η Dr.Anette Kjellgren από το Πανεπιστήμιο του Karlstad, στη Σουηδία, εξέτασε με τους συνεργάτες της τη θετική επίδραση ασκήσεων αναπνοής τύπου γιόγκα σε υγιείς εθελοντές.
Πενηνταπέντε ενήλικες έκαναν τις ασκήσεις, που περιλάμβαναν κύκλους αργών, φυσιολογικών και γρήγορων εισπνοών. Οι ασκήσεις διαρκούσαν μια ώρα την ημέρα, έξη μέρες την εβδομάδα, για διάστημα έξη εβδομάδων, ενώ 48 εθελοντές της ομάδας ελέγχου αναπαύονταν σε πολυθρόνα επί ένα τέταρτο της ώρας καθημερινά.
Στο τέλος της έρευνας, τα αισθήματα άγχους, στρες και κατάθλιψης είχαν μειωθεί σημαντικά, ενώ η αισιοδοξία αυξήθηκε στην ομάδα που έκανε γιόγκα, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.
Η γιόγκα προκαλεί αντίδραση χαλάρωσης που σχετίζεται με μειωμένη δραστηριότητα του νευρικού συστήματος και ένα αίσθημα ευεξίας, πιθανόν λόγω αύξησης των αντιοξειδωτικών και χαμηλότερων επιπέδων κορτιζόλης, υποδεικνύουν οι ερευνητές.
Η γιόγκα δεν βοηθά μόνο στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής αλλά μπορεί να αποτελέσει συνοδευτική θεραπεία όταν εμφανιστεί αυτή η ασθένεια, σημειώνει ο ερευνητής Dr.Faahri Saatiglou από το Πανεπιστήμιο του Όσλο.

----------------------------------
http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=11747 
Η γιόγκα βοηθά στον ύπνο και την κούραση των ασθενών με καρκίνο


Επιζήσαντες από καρκίνο μπορεί ενδεχομένως να επιθυμούν να δοκιμάσουν τη γιόγκα για να κοιμούνται καλύτερα και να έχουν περισσότερη ενέργεια, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Ο Dr. Douglas Blayney, πρόεδρος της Αμερικανικής Ενωσης Κλινικής Ογκολογίας δήλωσε ότι οι γιατροί συχνά δεν νιώθουν άνετα να συμβουλεύουν ασθενείς που επιθυμούν τη χρήση συμπληρωματικών θεραπειών στη συνήθη αγωγή κατά του καρκίνου. Πρόσθεσε ότι η νέα έρευνα αποτελεί μελετημένη παρέμβαση που φαίνεται ωφέλιμη.
Ερευνητές χώρισαν περισσότερους από 400 επιζήσαντες από καρκίνο σε μια από δυο ομάδες. Οι περισσότεροι είχαν αντιμετωπιστεί με χημειοθεραπεία για καρκίνο στο μαστό. Μια ομάδα ακολούθησε πρόγραμμα ελαφράς Χάθα γιόγκα και γιόγκα αποκατάστασης δυο φορές την εβδομάδα για ένα μήνα. Η άλλη ομάδα παρακολουθούνταν, ενώ ακολουθούσε τη συνήθη πρακτική.
Όσοι επέλεξαν τη γιόγκα διέκοψαν τα υπνωτικά χάπια και κοιμόνταν καλύτερα, όπως έδειξε η αύξηση κατά 22% της ποιότητας του ύπνου. Αυτό ισοδυναμούσε με διπλάσια βελτίωση σε σχέση με όσους δεν ασκήθηκαν.
Η γιόγκα επίσης μείωσε την κούραση σχεδόν κατά το ήμισυ και οδήγησε σε μικρή αύξηση της ποιότητας ζωής.
Η επικεφαλής της έρευνας, Karen Mustian, από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, δήλωσε ότι πρόκειται για θετική είδηση, καθώς δεν υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα για την κούραση σε ασθενείς με καρκίνο.
Αν και οι ασθενείς ενδεχομένως λαμβάνουν φάρμακα που τους βοηθούν στον ύπνο, τέτοια σκευάσματα έχουν παρενέργειες. Η ερευνητική ομάδα διερεύνησε για εναλλακτικές λύσεις. Δεν είναι τελείως σαφές πώς η γιόγκα πετυχαίνει τη χαλαρωτική επίδραση.
Η Mustian δήλωσε ότι μπορεί ενδεχομένως να προάγει την κοινωνική σύνδεση, προσθέτοντας ότι προκαταρκτικές έρευνες υπέδειξαν ότι μπορεί ενδεχομένως να μειώνει τις ορμόνες του στρες. Η ερευνήτρια δήλωσε ότι τα αποτελέσματα μπορεί να μην ισχύουν για όλα τα είδη γιόγκα και ότι ο εκπαιδευτής πρέπει να είναι διπλωματούχος και να έχει εμπειρία με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τη νόσο. Θεωρεί πως ένα ς γιατρός θα μπορεί να συμβουλεύει για το είδος προγράμματος γιόγκα που μπορεί ενδεχομένως να είναι χρήσιμο στον ασθενή.
Η έρευνα θα παρουσιαστεί στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Κλινικής Ογκολογίας.
--------------------------

http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=2197
Γιόγκα: Βελτιώνει την ικανότητα συγκέντρωσης και την αυτοπεποίθηση

Oι ασκήσεις γιόγκα μπορεί να ωφελήσουν τον άνθρωπο πέρα από την αύξηση της ευλυγισίας, της δύναμης και του μυικού τόνου. Μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα συγκέντρωσης, την κινητοποίηση και να περιορίσει το άγχος, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο Ετήσιο Συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθλητικής Ιατρικής στις Η.Π.Α.
Η ψυχολόγος Traci Statler, δήλωσε ότι υπάρχουν σίγουρα κάποια σωματικά αλλά και ψυχικά οφέλη από τη γιόγκα. Στο δυτικό κόσμο, η γιόγκα κυρίως εκλαμβάνεται ως φυσική δραστηριότητα, ενώ στην ανατολή χρησιμοποιείται σαν τεχνική χαλάρωσης του σώματος και συγκέντρωσης του μυαλού ώστε αυτό να αποκτήσει περισσότερη διαύγεια και πιο θετική αντιμετώπιση των γεγονότων.
Η ερευνήτρια, με την ομάδα της, μελέτησε 84 φοιτητές που έκαναν μαθήματα γιόγκα για διάστημα δέκα εβδομάδων. Πέρασαν από εξετάσεις σχετικά με τη συγκέντρωση, την κινητοποίηση και το άγχος κατά τη δεύτερη και ένατη εβδομάδα. Όπως δηλώνει η ερευνήτρια, εξεπλάγη από το ρυθμό βελτίωσης στους τρεις τομείς.
Η γιόγκα φάνηκε πως βελτιώνει τη συγκέντρωση και την ικανότητα εστίασης, ιδιότητες χρήσιμες στους αθλητές, καθώς και την κινητοποίηση σε αντίθεση με το να εστιάζει κανείς στο φόβο ή στην αποτυχία.
Στην έρευνα οι φοιτητές δήλωσαν ότι μπορούσαν να συγκεντρωθούν καλύτερα στο στόχο τους και να αποβάλουν άλλα εξωτερικά ερεθίσματα, ενώ έδειξαν σημάδια λιγότερου άγχους και μεγαλύτερης κινητοποίησης προς την επιτυχία.
-------------------------------
http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=1716 
Πιλοτική έρευνα: Τα οφέλη της γιόγκα σε γυναίκες με καρκίνο στο στήθος

Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού, που έχει κάνει μετάσταση, ενδεχομένως μπορούν να βοηθηθούν από τη γιόγκα, σύμφωνα με νέα πιλοτική έρευνα. Οι ασκήσεις θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στα μέτρα κάθε ασθενούς και να περιλαμβάνουν ήπιες στάσεις γιόγκα, διαλογισμό και ασκήσεις αναπνοής.
Τα πλεονεκτήματα μπορεί να περιλαμβάνουν λιγότερο πόνο και κούραση και περισσότερο σφρίγος, ηρεμία και αποδοχή, δήλωσε ο ερευνητής Dr.James Carson του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Duke, στη Βόρεια Καρολίνα. Ο ερευνητής θεωρεί πως χρειάζονται αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης των συμπτωμάτων που εμφανίζουν γυναίκες με καρκίνο του μαστού σε προχωρημένο στάδιο.
Οι ερευνητές εφάρμοσαν πρόγραμμα ασκήσεων γιόγκα σε ασθενείς με καρκίνο,το οποίο ήταν ειδικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες καθεμιάς και φάνηκε ότι είχε θετικά αποτελέσματα ως προς τον πόνο,την κούραση και την ψυχολογική αναστάτωση.
Δεκατρείς γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο του μαστού ακολούθησαν μαθήματα γιόγκα, μια φορά την εβδομάδα για διάστημα δυο μηνών.
Η ηλικία τους ήταν 59 ετών κατά μέσον όρο και ο καρκίνος τους είχε διαγνωστεί περίπου πριν από 7 χρόνια. Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, το πρόγραμμα αποδείχτηκε ότι βοήθησε τις γυναίκες να ενεργοποιηθούν στις καθημερινές τους δραστηριότητες και να αποδεχτούν την κατάστασή τους.
Παράλληλα φάνηκε ότι παραπάνω άσκηση σε κάποια συγκεκριμένη μέρα ήταν συνδεδεμένη με βελτίωση όχι μόνο την ίδια μέρα αλλά και την επόμενη.
Οι ερευνητές της συγκεκριμένης πιλοτικής έρευνας δήλωσαν ότι από αυτήν προέκυψαν προκαταρκτικές ενδείξεις, για πρώτη φορά, σχετικά με τα ενδεχόμενα οφέλη της γιόγκα στην κατηγορία αυτή των γυναικών.
------------------------------------------
http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=11955 
Η μέτρια άσκηση ωφελεί τους καρκινοπαθείς
Πηγή: Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλητιατρικής, των ΗΠΑ
"Η γιόγκα μοιάζει ασφαλής"

Οι ασθενείς με καρκίνο, σύμφωνα με νέες οδηγίες του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθλητιατρικής, των ΗΠΑ, θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν φυσικά δραστήριοι πριν και κατά τη διάρκεια της αγωγής. Η επικεφαλής συγγραφέας των οδηγιών, Kathryn Schmitz,δήλωσε ότι θα πρέπει να ξεπεραστεί η ιδέα πως η άσκηση βλάπτει τους ασθενείς με καρκίνο.
Η άσκηση προσφέρει πολλά οφέλη, όπως βελτίωση στην αεροβική φόρμα και δύναμη, μειωμένη κούραση και βελτιωμένη εικόνα σώματος, σημειώνει η Schmitz.
Αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία θα πρέπει να κάνει μαραθώνιο ως άσκηση αλλά ό,τι είναι άνετο με το σώμα του, δήλωσε η ειδικός. Πολλοί ασθενείς που σταματούν την άσκηση κατά τη διάρκεια της θεραπείας και στην αρχή της ανάρρωσης ξεκινούν πάλι, δήλωσε η Jennifer Ligibel, από το Ινστιτούτο Dana-Farber Cancer Institute στη Βοστόνη.
Επιτροπή του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθλητιατρικής οδηγήθηκε στις συστάσεις για άσκηση μετά από επισκόπηση ερευνών σχετικά με την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της άσκησης κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας και μετά από αυτήν. Η επιτροπή εστίασε στον καρκίνο του μαστού, προστάτη, αίματος, παχέος εντέρου και γυναικολογικών καρκίνων.
Γενικά, η ίδια σύσταση για άσκηση 30 λεπτών την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα, μέτριας έντασης που αφορά το γενικό πληθυσμό είναι ωφέλιμη για τους ασθενείς με καρκίνο, ακόμα και κατά τη διάρκεια της αγωγής, σύμφωνα με τις οδηγίες. Ωστόσο δεν είναι ίδια η συνταγή για όλους και θα πρέπει να εξατομικεύεται λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική φόρμα, διάγνωση και άλλους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ασφάλεια. Για παράδειγμα, άνθρωποι που πάσχουν από καρκίνο στο πεπτικό σύστημα καθώς και αυτοί που έχουν μετάσταση στα οστά μπορεί να δεχτούν συμβουλή αποφυγής της άσκησης με βάρη.
Άνθρωποι με επιβαρυμένο ανοσοποιητικό μπορεί να πρέπει να αποφεύγουν να ασκούνται στα γυμναστήρια. Αν υπάρχει μείωση αίσθησης ή αίσθημα βελονών στα χέρια και τα πόδια-πάθηση που ονομάζεται περιφερική νευροπάθεια-ένα στατικό ποδήλατο μπορεί να είναι προτιμότερο από άσκηση με βάρη, σύμφωνα με την επιτροπή.
Η γιόγκα γενικά μοιάζει ασφαλής, δήλωσε η Schmitz. Όσον αφορά το Pilates, δεν υπήρχε δημοσιευμένη απόδειξη για να επισκοπήσει η επιτροπή, επομένως δεν μπορεί να γίνει κάποια σύσταση για αυτό.
Γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο στο μαστό μπορούν να γυμναστούν στο άνω μέρος του σώματος, αλλά η άσκηση θα πρέπει να γίνεται πολύ αργά, δήλωσε η Ligibel.
Γενικά οι καρκινοπαθείς δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε επίσημη εξέταση πριν αρχίσουν πρόγραμμα άσκησης μέτριας έντασης, δήλωσε, αλλά θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.
Άνθρωποι με καρδιοπάθεια, είτε συνδέεται με τον καρκίνο είτε όχι, καθώς και οι πολύ παχύσαρκοι μπορεί ενδεχομένως να χρειαστούν επιπρόσθετη επιτήρηση και διαφοροποιήσεις στην άσκηση, αναφέρουν οι οδηγίες.
Σύμφωνα με την Schmitz, το σημαντικό είναι να αποφευχθεί η αδράνεια.
----------------------

Τα ωφελήματα της γιόγκα στην παιδική νοητική καθυστέρηση
σύνδεσμος

«Υπήρξε σημαντική βελτίωση στο δείκτη ευφυίας και στην κοινωνική προσαρμογή των παιδιών που έκαναν γιόγκα, σε σύγκριση με την ομάδα των παιδιών που δεν έκαναν. Αυτή η έρευνα δείχνει την αποτελεσματικότητα της γιόγκα ως θεραπευτικό εργαλείο στην αντιμετώπιση της διανοητικής καθυστέρησης στα παιδιά.»
« There was highly significant improvement in the IQ and social adaptation parameters in the yoga group as compared to the control group. This study shows the efficacy of yoga as an effective therapeutic tool in the management of mentally retarded children.»

--------------------------
http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=7817 
Ψυχοθεραπεία: Η φιλοσοφία επιστρέφει
(πηγή: 'Εις ΥΓΕΙΑΝ', Μία έκδοση του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ)

Η αμερικανική ψυχολογία έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται και να χρησιμοποιεί βουδιστικές τεχνικές διεύρυνσης της συνειδητότητας
Μια νέα τάση αναπτύσσεται στον κλάδο της ψυχολογίας τον τελευταίο καιρό, τάση η οποία συνδυάζει τις επιστημονικές κατακτήσεις της δυτικής επιστήμης με τις ανατολικές παραδόσεις. Ουσιαστικά πρόκειται για την επανασύνδεση της ψυχολογίας με τη φιλοσοφία. Πώς μεταφράζεται, όμως, αυτή η νέα προσέγγιση και τι αλλάζει στον τρόπο με τον οποίο κάποιος αντιμετωπίζει τα προβλήματά του;

«Γαλήνη τώρα: Η Ανατολή συναντά τη Δύση καθώς οι ψυχολόγοι αγκαλιάζουν τις αρχαίες παραδόσεις για να εμπλουτίσουν τη σύγχρονη ψυχοθεραπευτική πρακτική»... Αυτός είναι ο τίτλος του άρθρου που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Δεκέμβρη στο δημοφιλές επιστημονικό περιοδικό 'Monitor on Psychology', που εκδίδεται από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία. Περιγράφει με αρκετά παραδείγματα τη νέα τάση που αναπτύσσεται την τελευταία δεκαετία στους χώρους της ψυχολογίας και της ψυχοθεραπείας.
Σύμφωνα με αυτήν, αρκετοί επιστήμονες χρησιμοποιούν στη θεραπεία των ασθενών τους τεχνικές που προέρχονται από το Βουδισμό και άλλες ανατολικές παραδόσεις σε συνδυασμό με τις κλασικές ψυχοθεραπευτικές μεθόδους.
Στο άρθρο αναφέρεται, για παράδειγμα, ο Christopher Germer, PhD, κλινικός υπεύθυνος στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, ο οποίος χρησιμοποιεί τις αρχές του Βουδισμού καθώς και τη βουδιστική πνευματική πρακτική ως μέρος της καθημερινής ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης.
Σύμφωνα με αυτή την πρακτική, αναφέρει ο Germer, ο ασκούμενος προσέχει τι συναισθήματα, σκέψεις και αισθήσεις κυριαρχούν τη δεδομένη στιγμή. Όταν δουλεύει με ασθενείς, ο Germer εστιάζει κυρίως στο τι είναι αυτό που ο ασθενής δεν αποδέχεται.
Συνήθως οι ασθενείς απευθύνονται στον ψυχοθεραπευτή ζητώντας να απαλλαγούν από διάφορα αρνητικά συναισθήματα, όπως π.χ. έντονο άγχος. Η ψυχοθεραπεία στοχεύει, μαζί με άλλα, στη μείωση αυτού του άγχους. Αυτό όμως για πολλούς λόγους μπορεί να μην είναι πάντα εφικτό.
Ο Germer αναφέρει την περίπτωση ασθενούς με πολύ έντονο άγχος που του είπε ότι είχε δοκιμάσει τα πάντα, όπως να εκτίθεται σε ό,τι φοβάται, να χαλαρώνει την ώρα της κρίσης πανικού ή να την αποτρέπει, αλλά παρ’ όλα αυτά εξακολουθούσε να έχει έντονο άγχος. Εκείνος εργάστηκε μαζί του βοηθώντας τον όχι να μειώσει το άγχος που ένιωθε, αλλά να γίνει δεκτικός προς αυτό, να μάθει να το ανέχεται ως κάτι δυσάρεστο μεν, αλλά όχι να πηγαίνει ενάντια σε αυτό. Με το να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόταν το άγχος, ο ασθενής μπόρεσε εν τέλει να το χειριστεί και να εκτονωθεί.
H ψυχολόγος Brach, επίσης, συμφωνεί ότι η βουδιστική πρακτική που εστιάζει στο τώρα μπορεί να βοηθά ιδιαίτερα αποτελεσματικά τους ανθρώπους να αναγνωρίζουν και να αποδέχονται αρνητικά συναισθήματα.
Το ίδιο άρθρο αναφέρει και άλλα παραδείγματα συνδυασμού διαφόρων μεθόδων, όπως αυτή της βελονοθεραπείας, οι οποίες, όπως δείχνουν οι σχετικές έρευνες με συγκριτικές ομάδες ελέγχου, είχαν θετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με προβλήματα ψυχικής υγείας όταν χρησιμοποιήθηκαν σε συνδυασμό με ψυχοθεραπευτικές μεθόδους.
Σιωπηλή επανάσταση
Αυτό που είναι καταρχήν ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι παρουσιάζεται τέτοιο άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό, επισημαίνοντας ίσως, με έμμεσο τρόπο, ότι η προσέγγιση Ανατολής και Δύσης και ο συνδυασμός αρχαίας γνώσης από την Ανατολή με αυτήν που προέρχεται από την επιστήμη της Δύσης είναι πλέον πραγματικότητα, τουλάχιστον στο χώρο της ψυχολογίας. Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και στην ιατρική, όπως υποδηλώνουν οι εμφανίσεις άρθρων με παρόμοιο περιεχόμενο σε ιατρικά περιοδικά.
Ίσως αυτό να μην ακούγεται συνταρακτικό στα αφτιά του μη ειδικού, αλλά κατά κάποιο τρόπο σηματοδοτεί μια σιωπηλή επανάσταση. Η εισαγωγή κάποιας μορφής διαλογισμού στην ψυχοθεραπεία δεν φέρνει μία ακόμη «τεχνική», αλλά μία ολόκληρη φιλοσοφία πίσω από αυτήν.
Εάν ασκούμαι στο διαλογισμό, αυτό θα έχει πιθανόν άμεσα θετικά αποτελέσματα στην ψυχική μου υγεία εκείνη τη στιγμή, που εν μέρει οφείλεται και σε σωματικές αλλαγές οι οποίες γίνονται, όπως π.χ. η επιβράδυνση των χτύπων της καρδιάς, περισσότερα εγκεφαλικά κύματα τύπου άλφα, αλλά δεν θα έχει μακροπρόθεσμη επίδραση παρά μόνο εάν αλλάξω και τρόπο σκέψης, στάσης απέναντι στον κόσμο, αξίες.
Δύο διαφορετικοί τρόποι
Για παράδειγμα, έχει τεράστια διαφορά να μην ανέχομαι το άγχος και να θέλω να το απομακρύνω με οποιονδήποτε τρόπο από το να αρχίσω να μαθαίνω να το αποδέχομαι ως κάτι που απλώς συμβαίνει. Αυτοί είναι δύο διαφορετικοί στόχοι που πίσω τους κρύβουν διαφορετικές και μάλιστα αντίθετες αξίες, η μία της αλλαγής ενώ η άλλη της αποδοχής. Ένα ερώτημα που προκύπτει επίσης είναι: αν αποδεχτώ το άγχος ως κάτι που συμβαίνει, άραγε το βιώνω το ίδιο δυσάρεστα; Στο διαλογισμό αποδέχομαι βιωματικά την παρούσα στιγμή όπως είναι, βιώνω μία άλλη κατάσταση από αυτή στην οποία συνήθως βρίσκομαι. Βέβαια, ο διαλογισμός, η γιόγκα, η βουδιστική πρακτική δεν στηρίζονται μόνο στην αρχή της αποδοχής, αλλά σε συστήματα αξιών και ιδεών που ζουν για αιώνες.
Δεν είναι σκοπός του παρόντος άρθρου να αναπτύξει αυτά τα φιλοσοφικά συστήματα όσο το να υπογραμμίσει ότι αυτές οι νέες τάσεις φέρνουν αναπόφευκτα, αν και με έμμεσο τρόπο, την ψυχολογία σε επαφή με τη φιλοσοφία, από την οποία είχε τελείως αποκοπεί από το 19ο αιώνα σε μια προσπάθεια να εδραιωθεί ως ανεξάρτητη και χωριστή, εμπειρική επιστήμη. Τι σημαίνει αυτό;
Τι αλλάζει
Σημαίνει αυτό ότι η ψυχολογία θα πάψει να είναι επιστήμη και θα επιστρέψει σιγά-σιγά στους κόλπους της φιλοσοφίας, ή ότι η ψυχολογία εδραιωμένη πια ως επιστήμη τολμάει να ερευνήσει πλέον επιστημονικά έννοιες και θέματα που παραδοσιακά προέρχονται από τους χώρους της φιλοσοφίας και της θρησκείας;
Πιστεύω πως συμβαίνει το δεύτερο. Θεωρώ ότι αυτή η νέα τάση αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προόδου για την ψυχολογία. Για πόσο καιρό ακόμη μπορεί η ψυχοθεραπεία, στην προσπάθεια να βοηθήσει το άτομο να αντιμετωπίσει προβλήματα, όπως ψυχικές δυσλειτουργίες, σωματικές ασθένειες, ατυχή συμβάντα στη ζωή του, τον θάνατο, να το κάνει αποτελεσματικά κλείνοντας τα μάτια σε βασικά ερωτήματα του ανθρώπου, όπως ποιος είμαι, τι κάνω, ποιο είναι το νόημα της ύπαρξής μου;
Ίσως ο συνδυασμός της αρχαίας γνώσης από την Ανατολή μαζί με τη γνώση από την ανάπτυξη της επιστήμης στη Δύση να ανοίξει νέους δρόμους στη διερεύνηση των αιώνιων αυτών ερωτημάτων, που αγγίζουν άμεσα το πώς ο καθένας μας βιώνει και αντιλαμβάνεται τον εαυτό του και τον κόσμο γύρω του.





 



---------------------------

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------