Υποτιτλισμοί των καλύτερων βίντεο του Youtube

 

 

Η αλληλογραφία μας
(ηλεκτρονική συζήτηση μεταξύ μας για τα
θέματα που πραγματεύονται τα βίντεο)



(35) Αλληλογραφία με Νίκο
σχετικά με τη μεταφυσική και την επιστήμη στην κοινωνία

ΝΙΚΟΣ
Αγαπητέ Κίμων
Μπαίνοντας στο site σου, με χαρά βλέπω τα αποτελέσματα των ερευνών της επιστήμης αφιερωμένης στην ανθρώπινη συμπεριφορά να επαληθεύονται.
Δηλαδή ανθρώπους μόνο και μόνο για το μεράκι, να αναλώνουν χρόνο από την ζωή τους για να συνεισφέρουν στη γνώση ή τη διασκέδαση.
Τώρα γιατί σου γράφω. Είμαστε μια παρέα που εδώ και λίγο καιρό κάνουμε μια προσπάθεια, να εγκαταλείψουμε την ανεκτική στάση και να πολεμήσουμε την διακίνηση μολυσματικών ιδεών. Ο μόνος έγκυρος τρόπος που βρήκαμε είναι η επιστημονική μέθοδος και η επιστήμη και η προώθηση της μέσα από ενα site. Όπως καταλαβαίνεις, το περισσότερο υλικό είναι στα Αγγλικά και εκτός από την διασκεδαστική μορφή του ντοκυμαντέρ, που έχει το κοινό του, τα υπόλοιπο και μεγαλύτερο τμήμα του υλικού προέρχεται από ομιλίες, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων, παρουσιάσεις ερευνών, debate κλπ. Τα τελευταία media για κάποιον μυημένο είναι ο πλέον ασυναγώνιστος τρόπος μάθησης αλλά προπαντός διασκέδασης και κατανόησης του κόσμου μας. Παρόλα αυτά το βασικό κοινό που παράγει ο τόπος μας, γοητεύεται από το \"ανεξήγητο\" και τις \"μπανανιές\" που του πλασάρουν οι \"ψευτο\"επιστήμες, οι οποίες σαν βδέλες έχουνε κολλήσει πάνω στα ευρήματα των πραγματικών επιστημών και μέσα από το πέπλο του μυστηρίου προσπαθούν να κερδίζουν πελατολόγιο.
Ψευτο-επιστήμες και ψευτοεπιστήμονες που καρπώνονται τα ευρήματα της κβαντικής φυσικής και της κοσμολογίας, μέντιουμ και θρησκείες βασικοί διακινητές ιδεών και πιστεύω, λερώνουν με δόγματα και μολυσματικές ιδέες την σκέψη των ανθρώπων.
Δυστυχώς η πίστη στο υπερφυσικό αναπόφευκτα φέρνει τη πίστη στο ανεξήγητο και ωθεί τη κοινωνία μακριά από την δομημένη κριτική σκέψη. Δομημένη κριτική σκέψη που περίτρανο παράδειγμα επιτυχίας της είναι η επιστημονική μέθοδος και η τεχνολογία (εξαιρώντας τις χρηματοοικονομικές επιδράσεις πανω σε αυτή).
Λυπηρό θέαμα, πίστεψέ με, είναι να γνωρίζεις ότι τα σύνορα του ανθρώπινου μυαλού στην κατανόηση και στην έρευνα του φυσικού κόσμου είναι κάποια (μεταφ.) \"χιλιόμετρα\" και παρόλα αυτά ο περισσότερος κόσμος μένει στα πρώτα \"μέτρα\".
Μάλλον τον κρατάνε ... δεν μένει. Ξέρω ότι είναι πολύ πιο εύκολο για συγγραφέα και αναγνώστη να επικοινωνούν εκτός κανόνων επιστήμης, για μυστήρια, ιστορίες μαγικές κλπ , και να ανταλλάζουν μη απαιτητικές για τον εγκέφαλο πληροφορίες.
Τέτοια είδη Υλικού δεν σε υποχρεώνουν να συμμορφώνεσαι με φυσικούς νόμους, όπως δηλ. ένας σχεδιαστής αεροσκάφους είναι αναγκασμένος να υπακούει στους νόμους της αεροδυναμικής κατα τη διάρκεια της σχεδίασής του.
Θέλω να καταλήξω στο εξής. Είδα την δουλειά που έχεις κάνει σε μεταφράσεις στο site σου και δεν μπόρεσα να μην προσέξω ότι το υλικό με το οποίο έχεις ασχοληθεί είναι κατα βάση συνομωσίας ... υπερφυσικό... συμβολικό, φαντασίας γέννημα και Wishful thinking, άνευ αποδείξεων.
Όπως αναφέρεις, όντως δεν γίνεται να συμφωνήσουν όλοι για όλα, ιδίως για θέματα που δεν έχουν αποδειχθεί ως υπαρκτά κάτω από ελεγχόμενες εργαστηριακές συνθήκες.
Αυτό βέβαια που με σάστισε πραγματικά είναι η κατηγορία που συνυπάρχουν Επιστήμη και Πνευματικότητα!! Πως μπορεί να είναι δυνατόν ?
Και βέβαια το υλικό μέσα.....πχ. Μεταθανάτια ζωή και απόδειξη ύπαρξης ψυχής!!!!!!!!!!! Η για τον μυστικισμό και την επιστήμη......!!!!
Η επιστήμη και η επιστημονική κοινότητα δεν ενδιαφέρεται για την άποψη κανενός.
Οι θεωρίες της απλώς περιγράφουν το φαινόμενο στο οποίο αναφέρονται και δεν ενδιαφέρονται πχ για το τι αισθάνεται ο \"διάσημος\" βιολόγος Ρούπερτ Σέλντρεϊκ.
Η περιγραφή μια θεωρίας φέρνει την πρόβλεψη της συμπεριφοράς ενός φαινομένου, με αποτέλεσμα την χρήσιμη εκμετάλλευσή του .(πχ. αεροδυναμική - αεροσκάφη, κβαντική φυσική - Η/Υ και smartphones, Ιατρική - αντιμετώπιση ασθενιών κλπ)
Συγνώμη κι όλας για τα σχόλια μια και δεν ξέρω αν όντως προσωπικά πιστεύεις το υλικό σου ή αν το αναρτάς απλά γιατί είναι δημοφιλές.
Θα ευχόμουνα να μπορούσαμε να συνεργαστούμε πάνω σε πιο αξιόλογο υλικό το οποίο και πιο ενδιαφέρον, αποκαλυπτικό και απαιτητικό είναι, άλλα και η συνεισφορά πρός την κοινωνία μας πιο ουσιαστική. Αν ενδιαφέρεσαι επικοινώνησε στο email μου

( μια ερώτηση ρητορική: τι αξία έχει να βλέπεις με δέος μια απάτη αγαλμάτων να πίνουν γάλα (και πόσο μάλλον να την διαδίδεις στο διαδίκτυο)... όταν στον χρόνο που χρειάζεται για να αδειάσει το κουταλάκι... έχουν πεθάνει 3 παιδάκια από ελονοσία και πόσα ακόμα από συνάχι? Αραγέ αυτή η υπερφυσική δύναμη που ρουφάει το γάλα, θα μπορούσε να βρεί πιο εποικοδομητικό τρόπο για να δηλώσει την παρουσία της ?)

ΚΙΜΩΝ
Αγαπητέ Νίκο,
δυστυχώς δεν θα μπορούσα να μεταφράσω τα βίντεο που μου προτείνεις. Θα σου εξηγήσω το λόγο.
Όταν ήμουν 15 χρονών, μια γνωστή μου μου είπε ότι είχε βγει από το σώμα της, πέταξε στο σπίτι του φίλου της, είδε τι έκανε και μετά ξαναμπήκε στο σώμα και του τηλεφώνησε και του είπε τι έκανε.
Τη ρώτησα αν θα μπορούσε να με μάθει και εμένα να πετάω και μου είπε να κάνω μια άσκηση διαλογισμού. Το δοκίμασα για εβδομάδες και, θέλεις εξαιτίας της άσκησης θέλεις για κάποιο άλλο λόγο, τα κατάφερα.
Μπόρεσα να βγω έξω από το σώμα μου αλλά, όταν προσπαθούσα να διαπεράσω τον τοίχο της πολυκατοικίας, δεν τα κατάφερνα.
Μέσα στο επόμενο διάστημα δοκίμασα πολλές φορές να το ξανακάνω και να μάθω να πετώ, αλλά δεν κατάφερα ξανά να βγω από το σώμα (τελικά το κατάφερα εκ νέου, πιο σταθερά, μετά από τρία χρόνια πάλι, όταν άρχισα γιόγκα).
Εκείνη την εποχή, λοιπόν, έψαχνα να βρω έναν τρόπο να ξεπεράσω αυτό το φράγμα. Και πιστεύοντας ότι οι καθηγητές μου στο σχολείο θα γνώριζαν, τους ρώτησα όλους. Οι πιο πολλοί μού είπαν ότι δεν ήξεραν αλλά ειδικά οι καθηγητές επιστήμης (φυσική, χημεία, βιολογία) είδα ότι ενοχλήθηκαν πολύ και ένας από αυτούς μίλησε στο διευθυντή, ο οποίος κάλεσε τους γονείς μου στο σχολείο και τους είπε ότι ο γιος σας λέει περίεργες ιστορίες και ίσως θα έπρεπε να επισκεφτείτε μια ψυχολόγο.
Οι γονείς μου λοιπόν μου πρότειναν να επισκεφτούμε μια ψυχολόγο και εγώ δέχτηκα πρόθυμα, πιστεύοντας ότι ίσως η ψυχολόγος θα είχε να μου δώσει μιαν απάντηση (όπως ίσως θα υπονοούσε ο τίτλος που φέρει). Η ψυχολόγος μάς παρέπεμψε σε ψυχίατρο και ο ψυχίατρος κάθισε και έκανε μια μεγάλη συζήτηση μαζί μου. (Στην πραγματικότητα, ήταν πιο πολύ μονόλογος παρά συζήτηση, καθότι εγώ σαν δεκαπεντάχρονος δεν έβρισκα πολλά να πω). Μου είπε ότι κάποτε οι άνθρωποι πίστευαν ότι έχουν ψυχή που μπορεί να πετάξει και να είναι ελεύθερη από την ύλη. Αλλά τότε ήρθε μια μεγάλη προσωπικότητα, που λέγεται Δαρβίνος, ο οποίος απέδειξε στους ανθρώπους ότι δεν υπάρχει ούτε ψυχή ούτε Θεός και θεμελίωσε τον ερχομό της βιολογικής επιστήμης, μέσω της οποίας οι περιορισμοί μας μπορούν να αφαιρεθούν μέσα από κατάλληλες βιολογικές παρεμβάσεις από ειδικευμένους επιστήμονες. Έκτοτε, είπε, γνωρίζουμε ότι αυτό που κάποτε νομίζαμε ότι είναι ψυχή, είναι στην πραγματικότητα μια απορρύθμιση στον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να διορθωθεί μέσα από την κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση.
Εξήγησε στους γονείς μου ποια είναι τα φάρμακα που καταρχήν θα πρέπει να παίρνω, πόσο συχνά θα πρέπει να τον επισκεπτόμαστε και ποιος είναι ο λογαριασμός.
Την επόμενη μέρα οι γονείς μου αγόρασαν τα χάπια από το φαρμακείο και την παρεπομένη το πρωί, πριν πάω στο σχολείο, πήρα το χάπι.
Για πολλές ώρες ήμουν σαν ζόμπι.
Του τηλεφώνησα και του το είπα. Και μου εξήγησε ότι αυτή η αντίδραση δεν υπήρξε λόγω του ίδιου του χαπιού, αλλά λόγω της δικής μου κατάστασης. Είπε ότι ένας κανονικός άνθρωπος δεν θα παρουσίαζε αντίδραση στο χάπι.
Αν και ήμουν μόνο 15 χρονών, κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Πώς παρουσιάστηκε ξαφνικά ένα πρόβλημα από το τίποτα και γιατί θα έπρεπε να πληρώνουμε τον ψυχίατρο;
Σπούδασα επιστήμη, ψυχολογία, και πήρα μαθήματα κοινωνιολογίας και φιλοσοφίας της επιστήμης, προσπαθώντας να καταλάβω, για να το πω απλά, «τι παιχνίδι παίζεται».
Πιστεύω ότι έχω καταλάβει τι παιχνίδι παίζεται. Δεν πρόκειται μόνο για τα κέρδη από τις πωλήσεις ψυχοφαρμάκων, εμβολίων και τα λοιπά και την «επιθετική» προώθηση από φαρμακοβιομηχανίες, για άρθρα σε περιοδικά ευρείας κυκλοφορίας κλπ. Γίνεται μεγάλη διαφήμιση στην όλη κοσμοθεωρία και όλα αυτά σημαίνουν πολλά λεφτά για κάποιους. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχει κάτι πιο βασικό, για το οποίο είμαστε όλοι υπεύθυνοι. Οι επιστήμονες μπόρεσαν να πείσουν την κοινωνία για την κοσμοθεωρία τους γιατί την παρουσίασαν ως φορέα της ελευθερίας. Ποιας ελευθερίας; Της ελευθερίας να απολαύσουμε το σεξ, στο οποίο η θρησκεία επέβαλλε περιορισμούς και ηθικά διλήμματα. Με αυτό τον τρόπο, δεν είναι απλά ότι οι επιστήμονες μας ξεγέλασαν. Είναι ότι εμείς οι ίδιοι θέλαμε να ξεγελαστούμε. Ο μέσος άνθρωπος δεν μπορεί να έχει ιδέα για το αν οι θεωρίες για τη «χωρίς σχεδιασμό» δημιουργία των ζωικών ειδών ευσταθούν. Δεν έχει κανένα τρόπο να το ελέγξει. Αλλά μια μεγάλη μερίδα του μορφωμένου λαού τίθεται υπέρ των θεωριών γιατί αισθάνεται ότι έτσι δικαιολογείται μία πράξη –η σεξουαλική– που αλλιώς μπορεί να φαινόταν αδικαιολόγητη (στα μάτια του Θεού και της θρησκείας).
Λοιπόν τα βίντεο που βάζω σε αυτό τον ιστοχώρο και οι αναλύσεις που κάνω έχουν σκοπό να αποκαλύψουν «τι παίζεται» πίσω από όλα αυτά, ποια είναι τα πραγματικά κίνητρα και πώς οδηγηθήκαμε τόσο μακριά από το να ενδιαφερόμαστε για την αλήθεια και να ψάχνουμε την αλήθεια.
Δεν θα είχα λόγο να μεταφράσω βίντεο που προωθούν τη συγκεκριμένη ιδεολογία. Στην πραγματικότητα, πιστεύω ότι η προώθηση αυτής της φιλοσοφίας κάνει κακό στην κοινωνία.
Φιλικά
Κίμων

ΝΙΚΟΣ
Θέλω κατ αρχήν να σου πω ότι έκανα λάθος που σου έγραψα.
Αφού σου έστειλα το μήνυμα, διάβασα το Βιογραφικό σου και τις αλληλογραφίες.
Έχω καταλάβει, μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας, ότι μια τέτοια συζήτηση είναι λίγο... μάταιη.
Άλλα για να τιμήσω τον πραγματικά εξαιρετικό τρόπο που επικοινωνείς με όλους, όπως πρόσεξα και στο site σου, χωρίς φανατισμό και μίσος, θα σου απαντήσω στο μήνυμά σου, χωρίς από εδώ και πέρα να δώσω συνέχεια. Βέβαια, αν εσύ θες, μπορείς να απαντήσεις και να είσαι σίγουρος ότι θα το διαβάσω.
Όσο αφορά το πρώτο σκέλος της προσωπικής σου περιπέτειας, ήταν κάτι που μου δικαιολόγησε απόλυτα την άποψή που έχεις για τον κόσμο γύρω σου.
Μέγα λάθος η αγωγή που ακολούθησες και που γενικά ακολουθείται σε περιπτώσεις παρόμοιες. Δυστυχώς, ακόμα και στις μέρες μας, τη διαφορετική σκέψη την βλέπουμε σαν ψυχική ασθένεια και καταφεύγουμε σε αγωγές αντί της κριτικής λογικής και μόρφωσης.
Το να επικρατεί το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου και να προκαλεί \"παραμορφώσεις\" στην εικόνα που λαμβάνουμε από τον κόσμο γύρω μας, είναι κάτι συχνό και φυσικό. Άλλωστε και η υπερβολική κυριαρχία του αριστερού μάς έχει δημιουργήσει αυτή την \"συνομωσία\" που περιγράφεις, δηλ την εκμετάλλευση της επιστήμης από το χρηματοοικονομικό κατεστημένο.
(Τα παραπάνω, που πιστεύω να γνωρίζεις, είναι ανακαλύψεις της Νευρολογίας του εγκεφάλου. Σου δίνω λινκ από μία επιστήμονα που υπέστη εγκεφαλικό και από την \"πεζή\" πραγματικότητα της ορθολογιστικής σκέψης πέρασε στην spiritual πλευρά της παρατήρησης του κόσμου...μάλλον πολύ κοντά σε αυτό που αναφέρεις εσύ.) http://www.ted.com/talks/lang/eng/jill_bolte_taylor_s_powerful_stroke_of_insight.html)
Τώρα θα μου πεις ποια είναι και πως ξεχωρίζουμε την σωστή οπτική από τις δύο.
Λοιπόν...καμία, καμία δεν είναι από μόνη της σωστή. Και οι δύο βασίζονται στις προκαταλήψεις, τα πιστεύω, την φιλοδοξία και το bias του Παρατηρητή ή επιστήμονα.
Γι\'αυτό ο άνθρωπος καταφεύγει στο μοναδικό εργαλείο που επιβεβαιώνεται συνεχώς ξανά και ξανά για την ορθότητά του. Την επιστημονική μέθοδο.
Η επιστημονική μέθοδος είναι αυτή που διαμορφώνει τις κοσμοθεωρίες όπως λες, και όχι κάποιοι που προσπαθούν να πείσουν και να ξεγελάσουν το κόσμο. Οι δεύτεροι απλώς προσπαθούν να τις εκμεταλλευτούν. (Πχ. υπάρχει μια καταπληκτική έρευνα για το πώς η θεωρία του Δαρβίνου έγινε προϊόν εκμετάλλευσης από πολλά κατεστημένα, Χίτλερ, ευγονία Αμερικής, την εκδοχή που μου παρουσίασες εσύ κλπ.)
Όπως σου έγραψα, οι θεωρίες δεν είναι τίποτα άλλο από το blueprint κανόνων που αναγνωρίζει το μυαλουδάκι μας σε ένα φαινόμενο, και το πιο σημαντικό; Ότι ακολουθώντας τους ίδιους κανόνες μπορούμε να αναπαράγουμε πιστά το φαινόμενο.
Πχ.Το φτερό του πουλιού και οι αεροδυναμικοί του κανόνες εφαρμοσμένοι σε ένα φτερό αεροπλάνου. Η ύπαρξη κανόνων στην κβαντική κλίμακα και η εφαρμογή τους στα ηλεκτρονικά μας κλπ κλπ.)
Ο Δαρβίνος που ανέφερες, δεν απέδειξε τίποτα και δεν εννοούσε τίποτα όπως θα θέλανε οι ηγέτες που τον εκμεταλλεύθηκαν!!! Το μόνο που έκανε είναι να περιγράψει, 20 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ!!!! Ευλαβικά ακολουθώντας τους κανόνες της επιστήμης, Περιέγραψε έναν μηχανισμό πιθανά υπαίτιο για την ποικιλία της ζωής στον πλανήτη. Η ίδια θεωρία δικαιολογεί και την ύπαρξη μεταβατικών απολιθωμάτων, την μετάλλαξη
των μικροοργανισμών και μια πληθώρα άλλων παρατηρήσεων.
Οι επόμενες γενιές επιστημών πρόσθεσαν στην θεωρία και τα \"θεμέλια\" του DNA ,των μιτοχονδρίων , του RNA κλπ και την εδραίωσαν ως βασικό εργαλείο στις έρευνες τις βιολογίας. Ο Δαρβίνος πέρα από τις προσωπικές του σκέψεις, στα Επιστημονικά συγγράμματα του δεν αναφέρει τίποτα για ψυχές, θεούς, ράτσες ανθρώπων που υποστήριξε ο Χίτλερ κλπ. (αυτά είναι προϊόντα biases )
Απλώς ήταν άλλος ένας επιστήμονας που άφησε \"άνεργο\" τον Θεό, μια και ο μηχανισμός που παρατήρησε δεν απαιτεί την αρωγή ενός Δημιουργού.

Πού θέλω να καταλήξω με τα παραπάνω. Ότι έχεις δίκιο να εντοπίζεις \"συνομωσίες\" και παρατυπίες στην επιστήμη μια και αναγκαστικά, όπως αναφέρει και το Zeitgeist, βρίσκεται εντός του χρηματοοικονομικού μας μοντέλου.
Όμως.....Η επιστημονική μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους μας!!!!
Γνώση και σπατάλη χρόνου σε έρευνα θέλει... και κριτική σκέψη.
Για παράδειγμα εγώ, αν και οπαδός της επιστήμης, είμαι ο πρώτος που δεν έκανε το εμβόλιο της νέας γρίπης. Όχι από δεισιδαιμονία ή τυφλή συνωμοσιακή φοβία. Έκανα την ερευνά μου και είδα ότι ο χρόνος παραγωγής και δοκιμής ήταν way off των Μεθόδων που ακολουθούνται, είδα όλα τα στοιχεία που παρέπεμπαν σε μίζες υπουργείων και μη υπαρκτά στοιχεία για την κατάταξη της ίωσης σε πανδημία.
Άλλα η απόρριψη του εμβολιασμού γενικά!!! είναι μια ανυπόστατη παραλογία ,ιδίως αν αναλογιστούμε τις ζωές που έχουν σωθεί από τα εμβόλια τον προηγούμενο αιώνα.
Εσύ ... απορρίπτοντας όλη την mainstream επιστήμη (όπως η καθολική εκκλησία τα προφυλακτικά στην Αφρική με αποτέλεσμα το AIDS να θερίζει), απλά δεν κουράζεις το μυαλό σου καθημερινά με κριτική σκέψη, πραγματική έρευνα, σύγκριση δεδομένων, και εφαρμογή της επιστημονικής μεθόδου σε ευρήματα που σε κάνουν καχύποπτο. Έχοντας και ένα right side oriented brain , by default, καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να ξεσκαρτάρεις τις πληροφορίες και απλά τείνεις στο τι σου κάνει περισσότερο νόημα. Παρόλα αυτά, αν είχες γνώσεις βαθιές στις φυσικές επιστήμες θα έπρεπε να σε ανησυχεί η άποψή σου, μια και θα είχες υπερβολικά πολλά συγκρουόμενα δεδομένα. Αν δεν έχεις σχέση με τις φυσικές επιστήμες, και αυτό είναι ανησυχητικό, μια και απορρίπτεις πριν καν το γνωρίσεις και ας εκμεταλλεύεσαι τους καρπούς του καθημερινά.
Δυστυχώς ό,τι παρουσιάζεις στο site σου, δεν επιβεβαιώνονται στα επιστημονικά εργαστήρια...γιατί απλά είναι συνήθως δημιουργήματα του μυαλού ή κάποιου κερδοσκόπου, και πίστεψέ με, πιο πολύ θέλει το κατεστημένο να \"βουλώσει\" το στόμα του Peter Joseph παρά τα ευρήματα ενός βιολόγου και ενός παραψυχολόγου.

Η επιστήμη βασίζεται στην αναλυτική περιγραφή και αποδείξιμη φύση του κάθε πρώιμου θεωρήματος ώστε η επόμενη γενιά να πατήσει και να δημιουργήσει πάνω της. Γι' αυτό και όποια θεωρία, προϊόν \"τσαρλατανισμού\" απορρίπτεται από μόνη της (φαντάσου σε μια \"μαϊμού\" θεωρία του ρεύματος, η επόμενη γενιά να προσπαθήσει να την εφαρμόσει για να παράγει ηλ. συσκευές...απλά δεν γίνεται. Να είσαι σίγουρος μια θεωρία δεν είναι εκεί με την μορφή που έχει για \"συνδικαλιστικούς\" λόγους. Είναι εκεί γιατί απλά δουλεύει.
Τώρα στα claims κάποιων ότι υπάρχει ψυχή, υπάρχει μετενσάρκωση, κλπ κανείς δεν μπόρεσε να δομήσει κάτι, κανείς δεν μπόρεσε να εξελίξει κάτι και ποτέ κάτι που δεν τρεφόταν από τα ευρήματα της Επιστήμης δεν βελτίωσε την κοινωνική μας δομή. Χειρότερη, την έκανε σίγουρα. Θεωρία που να επαληθεύεται εργαστηριακά, για την ύπαρξη θετικής ενέργειας, δύναμης συμβολισμού, ύπαρξης μεταφυσικού, δεν κατατέθηκε ποτέ για να επιβεβαιωθεί.

Το ότι πέρασα από το μεταφυσικό και δεν είχα τα ίδια βιώματα,
δεν νομίζω ότι αυτό αποδεικνύει ότι βιολογικά εσύ η κάποιος άλλος είναι ανώτερος ή καλύτερος από μένα .... Και εσύ και εγώ είμαστε προϊόντα του περιβάλλοντός μας.
Το wiring το εγκεφάλου σου διαφέρει από το δικό μου, αλλά δεν σε κάνει υποψήφιο για ψυχιατρικές αγωγές, ούτε ηλίθιο αλλά ούτε και human detector του υπερφυσικού.
Ίσως η επιμονή σου δεν είναι αρκετή στο να αναγνωρίσεις κάτι ως φυσικό φαινόμενο.. αλλά ίσως να σε γοητεύει το μυστήριο, όπως τους περισσότερους .Η επιστήμη όμως μας έμαθε να τσεκάρουμε τα πάντα και να μη βασιζόμαστε στις αισθήσεις μας. πχ. Η Γη .....ήταν και είναι στρογγυλή.

Δυστυχώς και πάλι ο μέσος άνθρωπος δεν έχει την ικανότητα να κριτικάρει και είναι ο βασικός λόγος που δεν έχουμε την πολυτέλεια να κυκλοφορούμε ιδέες και σύμβολα μολυσματικά προς την λογική μας.
Ο περισσότερος κόσμος δεν ερευνά, δεν διασταυρώνει και έτσι γεννιούνται
τα κατεστημένα εκμετάλλευσης των μαζών. Ο τρόπος σκέψης σας δηλ. επηρεάζει την ποιότητα ζωής όλων μας (ανθρώπων και ζώων).
Ατομικές τεχνικές του τύπου διαλογισμού και σκέψης, απλά κρύβουν την ασχήμια της κατάστασης . Η ηρεμία που επιτυγχάνεις είναι μόνο προσωπική.
Για να αλλάξεις την κατάσταση γύρο σου πρέπει να ενεργήσεις με την φυσική σου υπόσταση και όχι με πνευματικές ενεργειακές σκέψεις. Η ηλεκτρομαγνητική συνοχή των μορίων είναι αυτή που δομεί και αλλάζει το περιβάλλον και όχι αφηρημένες άυλες οντότητες.

Θα πρέπει να ξέρεις ότι εχθρός μας δεν είναι αυτός που μας εκμεταλλεύεται αλλά εμείς που γνωρίζουμε και το επιτρέπουμε με την ανοχή μας. Και επειδή εγώ είμαι αρκετά περήφανος για να πείσω των εαυτό μου ότι όλα είναι τόσο εξερευνημένα στον φυσικό μας κόσμο όπου ζούμε ώστε να αρχίσω να ψάχνω πώς δουλεύει ένας ανύπαρκτος πνευματικός κόσμος, παίρνω ως όπλο όχι την επιστήμη , αλλά την επιστημονική μέθοδο και προσπαθώ να την διαδώσω αυτή και τις δυνατότητές της όσο μπορώ . Πρέπει να καταλάβουμε ότι πρώτα θα πρέπει να κουραστούμε στο να ανακαλύψουμε τις γνώσεις που έχουμε κατακτήσει σαν είδος και όχι in absence of existence αυτών από το άμεσο περιβάλλον μας, να σκαλίζουμε την υπερφυσική εξήγηση.
Απ\'ό,τι κατάλαβες,είσαι και εσύ εχθρός στην προσπάθειά μας, αλλά μην φανταστείς τίποτα όπλα και μάχες... πολιτισμένα και ίσως μάταια μαχόμαστε για να κερδίσουμε χώρο στο μυαλό των Ελλήνων για κριτική σκέψη και έρευνα.
Αριστερά έχουμε αυτό που εν μέρη περιέγραψες, Κατεστημένο, Κατευθυνόμενη Επιστήμη, στο κέντρο είμαστε εμείς, Επιστημονική Μέθοδος και Ερευνητική Επιστήμη, και δεξιά το Μεταφυσικό-Πίστη και Συμβολικό που αντιπροσωπεύεις περίπου.
Ειλικρινά σου εύχομαι Καλή Τύχη Κίμων, και εύχομαι μια μέρα να βρίσκεις το νόημα και να νοιώθεις την ίδια συγκίνηση με την δική μου, όταν θα ενημερώνεσαι από μια έρευνα 30 χρόνων, που θα σου εξηγεί για την συμπεριφορά των ανθρώπων γύρω σου.
Αν το πετύχουμε αυτό για την πλειονότητα του κόσμου, ούτε εσύ μάλλον θα έχεις λόγο να συντηρείς ένα site προσπαθώντας να αποκαλύψεις το \"υπερφυσικό\" που κρύβεται από \"πίσω\"...ούτε εγώ να προσπαθώ μέσω του site μας να προλάβω την μόλυνση της λογικής σκέψης στην κοινωνία όπου ζω.

ΚΙΜΩΝ
Σε ευχαριστώ για την απάντησή σου. Θα σου απαντήσω ίσως λίγο σκόρπια, με βάση αυτά που έρχονται στο μυαλό μου τώρα. Δεν είναι απαραίτητο να απαντήσεις. Όπως θέλεις.

Το βίντεο που μου λες να δω το έχω ήδη δει. Καταλαβαίνω τη σκέψη που κάνεις σχετικά με το δεξί και το αριστερό. Δεν είναι αλήθεια ότι είμαι υπέρμαχος μόνο της δεξιάς πλευράς. Και η αριστερή πλευρά μου αρέσει. Και αθλήματα έκανα, και βάρη σήκωνα, και μαθηματικά προβλήματα έλυνα, και με την «τεχνική» ασχολιόμουν στη μουσική που έπαιζα, σε όλη μου τη ζωή. Μου αρέσει η λογική σκέψη. Τη βρίσκω ένα λίγο-πολύ απαραίτητο στοιχείο του ανθρώπου.

Και συμφωνώ μαζί σου ότι πρέπει η επιστήμη να μην ταυτίζεται με τις κακές εφαρμογές της. Η επιστήμη αυτή καθαυτή είναι η προσπάθεια να συνταιριάξουμε το νου μας με την πραγματικότητα ακολουθώντας κάποιους κανόνες. Παρέχει μια τάξη στο χάος και είναι θεμιτή και επιθυμητή.

Ωστόσο, είναι τόσο η γνώμη μου όσο και η εμπειρία μου, ότι ο άνθρωπος έχει επίσης μια μεταφυσική, υπερβατική πλευρά. Και όταν την αφήνει ακαλλιέργητη, δεν είναι δυνατόν να αισθάνεται καλά. Δεν αντιπροσωπεύει μια εγκεφαλική πάθηση ή δυσλειτουργία ή μια παραίσθηση που δημιουργεί ο εγκέφαλος. Γιατί να την απαξιώσουμε με αυτό τον τρόπο; Καταρχήν δεν σχετίζεται μόνο με το δεξί μέρος του εγκεφάλου. Αλλά και να σχετιζόταν, τι; Μήπως, αν υποθέσουμε ότι όταν λύνεις μαθηματικές εξισώσεις λειτουργεί περισσότερο το αριστερό, ενώ όταν παίζεις βιολί περισσότερο το δεξί, θα έπρεπε να καταργήσουμε για αυτό το λόγο τα μαθηματικά και τη μουσική; Από ποια λογική βγαίνει ο κανόνας ότι αν μια δραστηριότητα χρησιμοποιεί περισσότερο το ένα μέρος του εγκεφάλου, είναι άκυρη;

Αλλά δεν είναι καν αλήθεια ότι χρησιμοποιεί αναγκαστικά περισσότερο το δεξί μέρος του εγκεφάλου. Π.χ., σε πειράματα που έχουν γίνει με γιόγκι οι οποίοι έφεραν τον εαυτό τους σε μια πνευματική κατάσταση ενώ βρίσκονταν καλωδιωμένοι, έχει δειχθεί ότι ο εγκέφαλος λειτουργεί τότε με συνολικότερο και αρμονικότερο τρόπο, λειτουργούν και τα δύο ημισφαίρια μαζί. Ούτε είναι αλήθεια, όπως λες, ότι στις εξωσωματικές εμπειρίες λειτουργεί μόνο το δεξί μέρος του εγκεφάλου. Κοίτα τι λέει, και για τα δυο αυτά σημεία, ο νευροφυσιολόγος ερευνητής Todd Murphy, συνεργάτης του διάσημου νευροφυσιολόγου A. Persinger, ενώ περιγράφει τα πειράματα που κάνουν στο εργαστήριό τους στον Καναδά:

Κάτι άλλο άξιο μνείας είναι ότι η «αίσθηση της Παρουσίας», όπου αισθάνεσαι ότι βρίσκεται κάποιος πίσω σου, αλλά όταν γυρίζεις και κοιτάς δεν βλέπεις κανένα εκεί,
αυτή η αίσθηση είναι πιο πιθανό να συμβεί όταν το γεωμαγνητικό πεδίο δείχνει στη μέτρηση να είναι υψηλότερο.
Οι εξωσωματικές εμπειρίες επίσης είναι πιο πιθανές στις περιόδους αυξημένης γεωμαγνητικής δραστηριότητας,
πιο δυνατής, πιο ισχυρών πεδίων.
Ενώ η παραψυχική αντίληψη πάει αντίθετα.
Είναι πιο πιθανή στις «ήσυχες ώρες», όπως μόλις ανέφερα.
Και ο λόγος για αυτό είναι ενδιαφέρον.
Πράγματα όπως οι εξωσωματικές εμπειρίες και η «αίσθηση της παρουσίας»
ενέχουν και τις δύο πλευρές του εγκεφάλου,
ενώ η παραψυχική αντίληψη φαίνεται να ενέχει μόνο τη μία πλευρά, τη δεξιά.
Λοιπόν όχι μόνο υπάρχουν διαφορετικές αποκρίσεις στο μαγνητικό πεδίο της Γης και στη δραστηριότητά του,
αλλά λειτουργούν πραγματικά διαφορετικές πλευρές του εγκεφάλου όταν έχεις αυτό που κλασικά ονομάζουμε πνευματική ή θρησκευτική εμπειρία
από αυτές που λειτουργούν όταν έχεις μια «παραψυχική» εμπειρία.
Κι αυτό είναι... χρήσιμη πληροφορία, ιδιαίτερα όταν κάνεις τη δουλειά που κάνω εγώ.

http://video.google.com/videoplay?docid=-4975420956593423908#
(χρόνοι 28:55-30:12)

Βλέπεις ότι λέει πως στις εξωσωματικές και θρησκευτικές και πνευματικές εμπειρίες λειτουργεί ο εγκέφαλος συνολικά, σε αμφότερα τα μέρη του, ενώ στην παραψυχική αντίληψη φαίνεται ότι λειτουργεί περισσότερο στο δεξιό του μέρος.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι, ακόμα κι όπου ο εγκέφαλος λειτουργεί περισσότερο σε μια πλευρά του σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα, αυτό δεν μετατρέπει τις εμπειρίες που έχουμε εκείνη την ώρα σε ψευδαίσθηση. Για παράδειγμα, στα πειράματα που έκαναν με τον γνωστό τηλεπαθητικό Ingo Swann (ο οποίος δούλευε για χρόνια ως τηλεπαθητικός για την CIA), επαληθεύτηκε ότι είχε τη δυνατότητα να περιγράφει τι συνέβαινε εκτός εργαστηρίου, μέσω της παραψυχικής του αντίληψης. Το γεγονός ότι η παραψυχική αυτή αντίληψη φαίνεται να ενέχει περισσότερο το δεξιό μέρος του εγκεφάλου δεν κάνει τις τηλεπαθητικές του οράσεις ψευδαισθήσεις - όπως φαίνεται από το γεγονός ότι η αλήθεια τους επαληθεύτηκε πολλάκις εργαστηριακά. Ούτε θα έπρεπε να πεις ότι ο Persinger είναι απατεώνας. Έχει διεθνή φήμη ως νευροφυσιολόγος. Θα έπρεπε να απορρίπτουμε τα αποτελέσματα ερευνών που δεν συνάδουν με την κοσμοθεωρία μας, κατηγορώντας αστήρικτα τους ερευνητές; Και δεν πρόκειται μόνο για τον Persinger ή τους συνεργάτες του, όλοι εκ των οποίων έχουν υψηλό επαγγελματικό status. Ήδη από την εποχή του Rhein και του McDougall, των γνωστών αυτών ψυχολόγων που ξεκίνησαν το εργαστήριο στο Duke University, έχουν γίνει πολλά πειράματα που δείχνουν την ύπαρξη ψυχικής ενέργειας στην ύλη. Δεν είναι κάτι παράλογο. Αποτελεί εμπειρία μας και υποστηρίζεται και από τα εργαστηριακά δεδομένα. (Μάλιστα, αν βάλεις στο Youtube «Kirlian photography», θα σου βγάλει διάφορα βίντεο ηλεκτροφωτογράφησης της αύρας. Δείχνουν πώς νοητικοί παράγοντες, όπως οι διαθέσεις και οι σκέψεις, αλλάζουν τον χρωματισμό και τη συμπεριφορά της αύρας.)

Πραγματικά, το πιο παράξενο πράγμα για μένα είναι ότι θα έπρεπε να ρωτάει κανείς τους επιστήμονες αν έχει ψυχή. Ασχολούμαι με αυτά παρά τη θέλησή μου, απλά και μόνο επειδή τόσοι άνθρωποι έχουν πειστεί ότι η αλήθεια για την ύπαρξή τους είναι έγκυρη μόνο αν είναι αποδεκτή από τους πειραματιστές των εργαστηρίων. Εφόσον για να συζητήσουμε πρέπει να έχουμε ένα κοινό σημείο αναφοράς, και εφόσον αυτό είναι το μόνο σημείο αναφοράς που δέχονται, λέω: «Εντάξει, ας τους ρωτήσουμε».
Αλλά ας μην διαβάζουμε μόνο Skeptical Inquirer.

Λοιπόν το ότι η παραψυχική αντίληψη φαίνεται να ενέχει περισσότερο το δεξιό μέρος του εγκεφάλου, δεν καθιστά τις οράσεις του Ingo Swann ψευδαίσθηση, εφόσον η αλήθεια τους επαληθεύεται στο εργαστήριο. Άλλωστε, αν ήταν να κρατήσουμε ως αληθές μόνο ό,τι σχετίζεται με την ταυτόχρονη λειτουργία και των δύο μερών του εγκεφάλου, δεν θα μας έμενε σχεδόν τίποτα. Στις διάφορες και πολύπλοκες εργασίες του, ο νους «παίζει», χρησιμοποιώντας, ανά περίπτωση, κάποια μέρη του εγκεφάλου σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλα. Αυτό δεν μετατρέπει τα αποτελέσματα της λειτουργίας του σε ψευδαίσθηση ή «ανισορροπία». Σε διαφορετικές πλευρές της ζωής μας και διαφορετικές δραστηριότητες (εξωσωματικές, πνευματικές και θρησκευτικές εμπειρίες, παραψυχική αντίληψη, μουσική, καλλιτεχνική δημιουργικότητα και έμπνευση, μαθηματικά, τεχνικές εργασίες κλπ.) απλά μεταβάλλεται ο βαθμός που ο νους χρησιμοποιεί διαφορετικά μέρη και μεριές του εγκεφάλου για να παραγάγει αποτελέσματα.

Το γεγονός ότι η πνευματική κατάσταση και οι πνευματικές εμπειρίες έχουν δειχθεί να σχετίζονται με τη λειτουργία αμφότερων των μερών του εγκεφάλου, δεν μετατρέπει τα μαθηματικά ή τη μηχανολογία, αν τέτοιες «τεχνικές» δραστηριότητες χρησιμοποιούν περισσότερο το αριστερό μέρος, σε ψευδαίσθηση, ούτε μετατρέπει σε αυταπάτη τη μουσική, που ίσως χρησιμοποιεί περισσότερο το δεξιό μέρος.

Δεν νομίζω ότι η ζωή και τα εργαστηριακά στοιχεία υποστηρίζουν την άποψή σου πως ό,τι χρησιμοποιεί περισσότερο το δεξί ή το αριστερό είναι άκυρο, ούτε βλέπω πώς φτάνεις έγκυρα στο συμπέρασμα πως αυτό που κάνεις εσύ (η επιστημονική μέθοδος) βρίσκεται στη μέση και είναι το μόνο σωστό, όταν λές:
«Αριστερά έχουμε αυτό που εν μέρη περιέγραψες, Κατεστημένο, Κατευθυνόμενη Επιστήμη, στο κέντρο είμαστε εμείς, Επιστημονική Μέθοδος και Ερευνητική Επιστήμη, και δεξιά το Μεταφυσικό-Πίστη και Συμβολικό που αντιπροσωπεύεις περίπου.»
Δεν ξέρω να έχει δειχθεί ότι ένας επιστήμονας που ασχολείται, για παράδειγμα, με την τεχνολογία ή τη χημεία, όταν δουλεύει χρησιμοποιεί τις δύο πλευρές του εγκεφάλου περισσότερο από ό,τι κάνει, ας πούμε, μια καθηγήτρια λογοτεχνίας ή ένας τηλεπαρουσιαστής. Το να προσπαθούμε να κατοχυρώσουμε τις δικές μας πεποιθήσεις και τον δικό μας τρόπο ζωής και να απορρίψουμε αυτούς που μας φαίνονται ως «αντίθετοι» λέγοντας ότι ο δικός μας κατοχυρώνεται από τα ευρήματα της επιστήμης, δεν μου φαίνεται σωστό. Και το γεγονός ότι έχει δειχθεί ότι οι εξωσωματικές και οι θρησκευτικές και οι πνευματικές εμπειρίες ενέχουν και τα δύο μέρη του εγκεφάλου δεν θα δικαιολογούσε να ισχυριστώ ότι εσύ, ο μαθηματικός, ο καθηγητής πληροφορικής, ο μουσικός ή ο οποιοσδήποτε άλλος, αυταπατάστε και πρέπει να σταματήσετε τις δραστηριότητές σας και να περάσετε από «μετεκπαίδευση», για να αλλάξει ο τρόπος που σκέπτεστε.

Θέλω να ζήσω ελεύθερος. Δεν θέλω τέτοιες δήθεν επιστημονικές ιδέες να μου λένε πώς είναι αποδεκτό να σκέφτομαι και να δραστηριοποιούμαι.
Οι επιστήμονες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την επιστήμη για να κυριαρχούν στην κοινωνία. Για να κάνουν την κοινωνία κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του εαυτού τους. Δώσε χάπια στον ένα, πες στον άλλον πώς να σκέφτεται, γελοιοποίησε το τάδε μεταφυσικό, βγάλε άνεργο το Θεό...
Αρκετά.
Με τόση ανεργία, γιατί πρέπει και ο Θεός να μείνει άνεργος;

Υπάρχουν διάφοροι επιστήμονες, πολλοί από αυτούς αναγνωρισμένοι, που δεν δέχονται την υλιστική ερμηνεία της φύσης.
Ας πούμε:

Έμβια ύλη

Rupert Sheldrake (βιολόγος, διευθυντής σπουδών στη βιοχημεία και κυτταρική βιολογία στο Clare College στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, Research Fellow της Βασιλικής Εταιρίας): Τα γονίδια δίνουν στους οργανισμούς τη δυνατότητα να φτιάξουν πρωτεΐνες, αλλά δεν περιέχουν προγράμματα ή προσχέδια και δεν εξηγούν τη δημιουργία των εμβρύων.

Lavtrup, Saren (γνωστός εξελικτικός βιολόγος, καθηγητής ζωικής φυσιολογίας στο University of Umeε στη Σουηδία, συγγραφέας εγχειριδίων βιολογίας, πρόεδρος της οργάνωσης "Σουηδοί Εξελικτικοί Βιολόγοι"): Πιστεύω ότι μία μέρα ο Δαρβινικός μύθος θα χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία της επιστήμης.
(από το βιβλίο του: "Δαρβινισμός: Η διάψευση ενός μύθου", Darwinism: The refutation of a myth, New York: Croom Helm)

Eldredge, Niles (παλαιοντολόγος, έφορος στο Τμήμα των Ασπόνδυλων στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, καθηγητής στο City University of New York, συνεργάτης του Stephen Jay Gould και γνωστός εξελικτικός. Δεν αποδέχεται τις θεωρίες της εξελικτικής βιολογίας -που βασίζονται στα γονίδια- ως έγκυρο τρόπο εξήγησης της ανθρώπινης συμπεριφοράς): Παρήχαμε συλλογικά μια σιωπηρή αποδοχή στην αντίληψη της βαθμιαίας αλλαγής και προσαρμογής, μιαν αντίληψη που δυνάμωσε και παγιώθηκε καθώς η σύνθεση λάμβανε χώρα. Εμείς οι παλαιοντολόγοι είπαμε ότι η ιστορία της ζωής υποστηρίζει αυτή την ερμηνεία, ενώ πράγματι γνωρίζαμε ότι δεν το κάνει.
Ken Hsu (Ελβετός γεωολόγος, παλαιοντοκλιματολόγος και ωκεανογράφος, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ιζηματολόγων): Αρκετά πια με τη δαρβινική πλάνη. Είναι ώρα να φωνάξουμε: «Πιάσαν τον αυτοκράτορα με κατεβασμένα τα βρακιά!»

Lemoine (πρώην πρόεδρος της Γεωλογικής Εταιρείας της Γαλλίας και διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας στο Παρίσι): Οι θεωρίες της εξέλιξης, με τις οποίες μας απάτησαν στα νεανικά φοιτητικά μας χρόνια, αποτελούν πράγματι ένα δόγμα που όλος ο κόσμος συνεχίζει να διδάσκει. Αλλά ο καθένας, στη δική του ειδικότητα, ο ζωολόγος κι ο βοτανολόγος, βεβαιώνουν ότι καμιά από τις εξηγήσεις που παρέχονται δεν επαρκεί. [...] Από τα προαναφερόμενα βγαίνει το συμπέρασμα ότι η θεωρία της εξέλιξης είναι εσφαλμένη.

Julio Garrido (πρόεδρος της Γαλλικής Ένωσης Κρυσταλλογραφίας και Ορυκτολογίας, μέλος της ισπανικής Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών): Η εξέλιξη είναι μια απλοϊκή ιδέα, σχεδόν μια παιδαριώδης ιδέα. [...] Η θεωρία της εξέλιξης είναι μια από τις «ασθένειες», διότι αποτελεί το διαβρωτικό αποτέλεσμα φιλοσοφικών προκαταλήψεων σχετικά με ένα αμιγώς επιστημονικό ερώτημα.

Stanley, S.M. Ph.D., παλαιοντολόγος και εξελικτικός βιολόγος, καθηγητής στα Johns Hopkins University και University of Hawaii at Manoa. Κάτοχος διαφόρων βραβείων και μεταλλείων που του απονεμήθηκαν από την Εταιρεία Παλαιοντολογίας και από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών): Είδη τα οποία κάποτε πιστεύαμε ότι εξελίχθηκαν σε άλλα, βρέθηκαν μετά να είναι σύγχρονα των υποτιθέμενων προγόνων τους. Στην πραγματικότητα, το αρχείο απολιθωμάτων δεν τεκμηριώνει πειστικά ούτε μία μετάβαση από ένα είδος σε ένα άλλο.

Michael Behe (καθηγητής βιοχημείας στο Lehigh University, συγγραφέας του βιβλίου: "Το μαύρο κουτί του Δαρβίνου: η βιοχημική πρόκληση για τη δαρβινική θεωρία" (Free Press, 1996), ένα βιβλίο που επιλέχθηκε από τα περιοδικά National Review και World ως ένα από τα 100 σημαντικόττερα του εικοστού αιώνα): Για κάποιον που δεν αισθάνεται υποχρεωμένος να περιορίσει την έρευνά του μόνο σε μη νοήμονες αιτιακούς παράγοντες, το αναπόφευκτο συμπέρασμα είναι ότι πολλά βιοχημικά συστήματα είναι προϊόν σχεδιασμού.

Άβια ύλη

Arthur Eddington (astrophysicist): "The idea of a universal mind or Logos would be, I think, a fairly plausible inference from the present state of scientific theory."
Arthur Eddington (ένας από τους γνωστότερους αστροφυσικούς του 20ού αιώνα): Με βάση τα σημερινά δεδομένα της επιστήμης, είναι αρκετά λογικό να συμπεράνουμε ότι πίσω από τη φύση βρίσκεται ένας συμπαντικός Νους ή Λόγος.

Arno Penzias (βραβείο νόμπελ στη φυσική): Η αστρονομία μάς οδηγεί στη θέαση ενός σύμπαντος που δημιουργήθηκε από το τίποτα και διαμορφώθηκε μέσα από μια πολύ λεπτή ισορροπία που επέτρεπε να υπάρχουν ακριβώς εκείνες οι συνθήκες που χρειάζονταν για τη δημιουργία της ζωής, ακολουθώντας ένα υποκείμενο –θα μπορούσαμε επίσης να πούμε «υπερφυσικό»- σχέδιο.

Fred Hoyle (γνωστός Άγγλος αστρονόμος και μαθηματικός, διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ): Μια λογική ερμηνεία των δεδομένων υποδηλώνει ότι ένας Υπερνούς έχει επιδράσει στη φυσική, καθώς και στη χημεία και τη βιολογία, και ότι δεν υπάρχουν «τυφλές δυνάμεις» άξιες λόγου στη φύση. Τα ποσοτικά στοιχεία που έχουμε ως προς αυτό είναι τόσο ισχυρά, ώστε να θέτουν αυτό το συμπέρασμα σχεδόν πέραν αμφιβολίας.
Alexander Polyakov (Θεωρητικός φυσικός στο Πρίνστον, με πολλές διακρίσεις και βραβεία, όπως το Βραβείο για τη Μαθηματική Φυσική, που πήρε το 1986, και το Lars Onsager Prize, που πήρε το 2011. Ένας από τους θεμελιωτές της θεωρίας χορδών): Γνωρίζουμε ότι η φύση περιγράφεται από τα καλύτερα των μαθηματικών, επειδή τη δημιούργησε ο Θεός.
Robert Jastrow (αστρονόμος, φυσικός και κοσμολόγος, διάφορες διευθυντικές θέσεις σε πρότζεκτ της NASA και αστεροσκοπεία, κάτοχος μεταλλίων και βραβείων από την κυβέρνηση, τη NASA και πανεπιστήμια): Για τον επιστήμονα που έχει ζήσει με πίστη στη δύναμη του ορθολογισμού, η ιστορία τελειώνει σαν κακό όνειρο. Έχει σκαρφαλώσει τα βουνά της άγνοιαςˑ είναι έτοιμος να κατακτήσει την υψηλότερη κορυφήˑ καθώς αναρριχάται πάνω από τον τελευταίο βράχο, βρίσκει να τον χαιρετάει μια ομάδα θεολόγων που κάθεται εκεί επί αιώνες.

Πιστεύεις αλήθεια ότι αυτά τα μεγάλα ονόματα της επιστήμης είναι απατεώνες ή παραλογίζονται; Πιστεύεις ότι δεν κοίταξαν τα στοιχεία πριν γράψουν αυτές τις δηλώσεις; Γράφουν ολόκληρα βιβλία για αυτά, τα οποία εκφράζουν δεκαετίες έρευνας και στοχασμού τους. Μπορείς απλά να τους αποκαλέσεις απατεώνες και να πετάξεις την κοσμοθεωρία τους στον κάλαθο; Να τους αποκαλέσεις παράλογους και κομπογιαννίτες και εκμεταλλευτές και εχθρούς σου και επικίνδυνους για την κοινωνία; Αν κοιτάξεις την κατάσταση χωρίς εμπάθεια, θα δεις ότι η επιστημονική μέθοδος είναι απλά ένας τρόπος να εξετάσεις κάτι και να έρθεις σε συμπεράσματα. Η ίδια δεν σου ορίζει ποια είναι τα συμπεράσματα στα οποία θα πρέπει να προβείς. Είναι θέμα κρίσης, και εσύ και οι ομοϊδεάτες σου δεν είστε οι μόνοι που έχετε το δικαίωμα να ασκείτε την κρίση σας.
Αλήθεια, δεν γίνεται να υπάρχει μόνο μόνο μία άποψη στον κόσμο!

Ας αναφερθώ τώρα πιο ειδικά σε κάποια από αυτά που γράφεις στο μήνυμά σου.
Ως προς τα εμβολιασμούς, γράφεις:

«Για παράδειγμα εγώ, αν και οπαδός της επιστήμης, είμαι ο πρώτος που δεν έκανε το εμβόλιο της νέας γρίπης. [...] Άλλα η απόρριψη του εμβολιασμού γενικά!!! είναι μια ανυπόστατη παραλογία, ιδίως αν αναλογιστούμε τις ζωές που έχουν σωθεί από τα εμβόλια τον προηγούμενο αιώνα.»

Σχετικά με το θέμα των εμβολιασμών, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως μας λένε ότι είναι. Για να μην εκτραπούμε από τη συζήτηση
-καθώς το τι είναι έγκυρη επιστήμη είναι μεγάλο θέμα- σε παραπέμπω στην καινούργια κατηγορία που άνοιξα τώρα στον ιστοχώρο, "Επιστημονικές Απάτες".
Για να κάνω ένα γενικότερο σχόλιο: ακριβώς όπως βρίσκει κανείς, όταν ψάξει, ότι οι εμβολιασμοί της γρίπης των χοίρων δεν είναι έγκυροι, το ίδιο μπορεί να βρει για διάφορα επιστημονικά πράγματα που υποτίθεται ότι είναι έγκυρα. Αλλά αυτό δεν καταργεί όλη την επιστήμη. Βλέπω την έγκυρη επιστήμη ως μια θεμιτή προσπάθεια να γίνουν κατανοητά κάποια πράγματα μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια. Αντιστοιχεί στη λογική πλευρά της ανθρώπινης υπόστασης.

 

Γράφεις: "Δυστυχώς ό,τι παρουσιάζεις στο site σου, δεν επιβεβαιώνεται στα επιστημονικά εργαστήρια... γιατί απλά είναι συνήθως δημιουργήματα του μυαλού ή κάποιου κερδοσκόπου"
Μίλησα παραπάνω για αυτό.

Γράφεις:
«Στους ισχυρισμούς κάποιων ότι υπάρχει ψυχή, υπάρχει μετενσάρκωση κλπ κανείς δεν μπόρεσε να δομήσει κάτι».
Το ότι υπάρχει μετενσάρκωση δεν είναι απλά ισχυρισμός. Έχουν γίνει επιστημονικές έρευνες στις οποίες έχουν εξεταστεί παιδιά που λένε ότι θυμούνται προηγούμενες ζωές τους. Και τα στοιχεία που τα παιδιά δίνουν από αυτές τις ζωές έχουν ανευρεθεί σε ιστορικά αρχεία, όπως ονόματα, ημερομηνίες γεννήσεων και θανάτων, ιστορικά περιστατικά, φίλοι και οικογένειες του αποθανόντος, σπίτια και χωριά στα οποία έζησε – έχει πιστοποιηθεί ότι τέτοια στοιχεία δεν τα γνώριζε το παιδάκι που γεννήθηκε εκ νέου πολύ μακριά, ούτε και οποιοσδήποτε από τους οικείους του. Μάλιστα συνήθως οι γονείς δεν θέλουν να αποδεχτούν ότι το παιδί είναι μια ψυχή που ήρθε από αλλού, γιατί αυτό υποδηλώνει ότι δεν το δημιούργησαν οι ίδιοι. Είναι πολύ ενδιαφέρον να βλέπεις την αμηχανία των ανθρώπων που βιώνουν τέτοιες καταστάσεις και αναγκάζονται, λόγω των στοιχείων, να αποδεχθούν ότι το παιδί που γεννήθηκε στην οικογένειά τους δεν είναι καθόλου «δικό τους», ή ότι το άγνωστο κορίτσι που επισκέφτηκε την οικογένειά τους και τους λέει ότι ήταν η μητέρα τού ενός και η γιαγιά του άλλου και τους διηγείται μυστικά που είχαν μεταξύ τους και κοινές εμπειρίες που έζησαν πριν από χρόνια, λέει την αλήθεια. Έχω πολλά τέτοια ντοκιμαντέρ στο σάιτ μου και ένα από αυτά δείχνει μια οικογένεια (πολλά αδέρφια) καθολικών στους οποίους είχε διδαχθεί ότι η μετενσάρκωση είναι πλάνη, και μια ωραία μέρα τούς επισκέπτεται μια νέα γυναίκα που λέει ότι είναι η μητέρα τους που είχε πεθάνει όταν ήταν ακόμα νέοι, και τους λέει διάφορα μυστικά που είχαν μεταξύ τους κλπ.. Υπάρχουν καταστάσεις στη ζωή που σε κάνουν να ξανασκεφτείς την κοσμοθεωρία σου, αν
είσαι πράγματι εραστής της αλήθειας.

Όπως έχω πει και αλλού στον ιστοχώρο μου, κι εγώ έχω συνειδητοποιήσει μια παλιότερη ζωή μου, στην οποία ήμουν νέγρος υπηρέτης Άγγλων σε μια χώρα του Νότου. Και θέλησα να μεταφέρω αυτή την πληροφορία στους γύρω μου, αλλά ήξερα ότι δεν θα γίνω πιστευτός. Γι’ αυτό μετέφρασα τα ντοκιμαντέρ. Μια ενδιαφέρουσα σχετική ομιλία που ανέβασα είναι η Επιστημονική διερεύνηση της μετενσάρκωσης
,
στην οποία ο Δρ Robert Almeder, καθηγητής φιλοσοφίας στο Georgia University, μιλάει για το πώς άλλαξε γνώμη σχετικά με το θέμα, όταν διάβασε τις επιστημονικές αποδείξεις που είχαν συσσωρευτεί, μέσα σε δεκαετίες έρευνας, για τα παιδιά αυτά.

Γράφεις:
«Στους ισχυρισμούς κάποιων ότι υπάρχει ψυχή, υπάρχει μετενσάρκωση κλπ, κανείς δεν μπόρεσε να δομήσει κάτι».
Τι «δομεί» κανείς όταν γνωρίζει πνευματικές αλήθειες όπως η μετενσάρκωση; Δομεί τη στάση του προς τη ζωή. Για παράδειγμα, αν ξέρω ότι έχω μια ψυχή η οποία ενσαρκώνεται επανειλημμένα στην ύλη αλλά έχει υπερβατική προέλευση, μπορεί να επιλέξω να ζήσω με ένα τέτοιο τρόπο ώστε να μην επανενσαρκωθώ. Να ζήσω με νου ελεύθερο από τις διάφορες υλικές παγίδες, πειρασμούς και απολαύσεις. Δεν θα έχει μια τέτοια στάση αντίκτυπο στη ζωή μου και στην ψυχολογία μου; Άρα κάτι δομείται, κάτι αλλάζει συστηματικά.
Έχουν γίνει έρευνες για το πώς μια πνευματική στάση στη ζωή αλλάζει διάφορες μεταβλητές και συντείνει σε μια καλύτερη ψυχολογική κατάσταση. (Γι’ αυτό και ο διαλογισμός συχνά συστήνεται σε άτομα που περνούν κρίσεις, σε καρδιοπάθειες κλπ.). Έχει βρεθεί ότι η προσευχή έχει καλά αποτελέσματα στην υγεία και την ψυχολογία. Όπως και η πνευματική (κλασική) μουσική. Έχει δειχθεί ότι η μουσική αυτή δημιουργεί μετρήσιμες θετικές αλλαγές ακόμα και στα φυτά και τα ζώα. Στην ψυχολογία υπάρχει επίσης μουσικοθεραπεία. Το αποτέλεσμα των πνευματικών πρακτικών όπως ο διαλογισμός και η γιόγκα ανιχνεύονται σε θετικές αλλαγές στον οργανισμό, καθώς και στην ποιότητα ζωής. Μπορεί να μην παράγονται εργοστασιακά προϊόντα, καραμέλες, αυτοκίνητα και ρουκέτες, όμως η πνευματική ευαισθητοποίηση, ενεργοποίηση και έκφραση μάς βοηθά να δημιουργήσουμε μια καινούργια πραγματικότητα στην καθαρά ανθρώπινη (ψυχοπνευματική) διάσταση της ύπαρξης.
Και, τουλάχιστον ο καθημερινός άνθρωπος, όπως και οι ψυχολόγοι, αυτό το βρίσκουν πολύτιμο. Μπορεί να μην είναι φυσική επιστήμη, αλλά δεν υπάρχει ο άνθρωπος για τη φυσική επιστήμη. Η φυσική επιστήμη υπάρχει για τον άνθρωπο.

Να κάποια σχετικά επιστημονικά ευρήματα:

Σύμφωνα με έρευνα στις αναπνευστικές τεχνικές της γιόγκα από το Κολέγιο Ιατρών και Χειρουργών του Πανεπιστημίου Κολούμπια, η γιόγκα είναι μια φτηνή και ακίνδυνη μέθοδος που μπορεί να προστεθεί επωφελώς στη θεραπεία προβλημάτων υγείας όπως: στρες, άγχος, μετατραυματική διαταραχή άγχους, κατάθλιψη, ψυχογενείς παθήσεις, κατάχρηση ουσιών, κοινωνική αποκατάσταση ατόμων που έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα. Έχει επίσης δειχτεί ότι η γιόγκα είναι ωφέλιμη στη βελτίωση της καρδιοπνευμονικής λειτουργίας και στην αύξηση της ευεξίας, πιθανά λόγω της αύξησης των εκκρίσεων της μελατονίνης.
(αγγλικό πρωτότυπο)

------------------------
Η γιόγκα βελτιώνει την κατάσταση διανοητικά καθυστερημένων παιδιών.
(αγγλικό πρωτότυπο)

--------------------------
To Περιοδικό ψυχολογίας Psychology Today μιλάει για τα ψυχολογικά και σωματικά ωφελήματα της γιόγκα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών:
http://www.psychologytoday.com/articles/200705/yoga-the-strongest-stretch
------------------------
Σε ένα άρθρο του περιοδικού Time (
http://www.time.com/time/health/article/0,8599,106356,00.html ) για τη μεγάλη άνοδο της δημοτικότητας της γιόγκα στην Αμερική, διαβάζουμε:
Στο νοσοκομείο New York Presbyterian, σε όλους τους καρδιακούς ασθενείς παρέχεται μασάζ και γιόγκα κατά την ανάρρωση από τις επεμβατικές θεραπείες (εγχειρήσεις). Στο Ιατρικό Κέντρο Cedars Sinai στο Λος Άντζελες οι καρδιολόγοι συστήνουν στιους ασθενείς τους να γραφτούν στο Κέντρο Πρόληψης και Αποκατάστασης Καρδιακών Παθήσεων του νοσοκομείου, το οποίο, μαζί με άλλες θεραπείες, προσφέρει και γιόγκα. «Αν και δεν έχουμε εξετάσει τη γιόγκα από μόνη της», λέει ο Dr. Noel Bairey Merz, ο διευθυντής του ιδρύματος, «οι ασθενείς που επιλέγουν τη γιόγκα παρουσιάζουν τρομερή πρόοδο στην υγεία τους. Η πρόοδος αυτή περιλαμβάνει μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης, μειωμένη πίεση αίματος, αυξημένη καρδιοπνευμονική κυκλοφορία και, όπως έδειξε και η πειραματική μελέτη Ornish, μείωση του μπλοκαρίσματος στις αρτηρίες σε κάποιες περιπτώσεις.»
(αγγλικό πρωτότυπο)


Και αλλού, στο ίδιο άρθρο:
Η σωστή εξάσκηση στη γιόγκα δεν δίνει μόνο μια γενική αίσθηση ευεξίας. Μπορεί επίσης να κάνει μασάζ στο λεμφικό σύστημα, λέει ο Dr Mehmet Oz, καρδιοχειρούργος στο νοσοκομείο New York Presbyterian στο Μανχάταν. Το λεμφικό υγρό είναι «τα βρωμόνερα» του σώματος – ένα δίκτυο λεμφικών αγγείων και αποθηκευτικών σάκων που είναι εξαπλωμένο σε ολόκληρο το σώμα, μεταφέροντας ένα υγρό αποτελούμενο από λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τις μολύνσεις, καθώς και από τα κατάλοιπα (απόβλητες ουσίες) της κυτταρικής δραστηριότητας. Η γυμναστική εξάσκηση γενικά, ενεργοποιεί τη ροή του λεμφικού υγρού σε όλο το σώμα, επιταχύνοντας το φιλτράρισμα του σώματος. Αλλά η γιόγκα ειδικά προωθεί επίσης την αποβολή αυτών των ουσιών από το σώμα. Συγκεκριμένες στάσεις της γιόγκα τεντώνουν μυς οι οποίοι γνωρίζουμε από μελέτες σε ζώα ότι διεγείρουν το λεμφικό σύστημα. Οι ερευνητές έχουν τεκμηριώσει την αύξηση στη ροή του λεμφικού υγρού όταν τα πόδια των σκύλων τεντώνονται σε μια στάση παρόμοια με τη στάση της γιόγκα που λέγεται «σκυλί που κοιτά προς τα κάτω».
(αγγλικό πρωτότυπο)


Γράφεις:
«Ίσως η επιμονή σου δεν είναι αρκετή στο να αναγνωρίσεις κάτι ως φυσικό φαινόμενο.. αλλά ίσως να σε γοητεύει το μυστήριο όπως τους περισσότερους .Η επιστήμη όμως μας έμαθε να τσεκάρουμε τα πάντα και να μη βασιζόμαστε στις αισθήσεις μας. πχ. Η Γη .....ήταν και είναι στρογγυλή.»
Έχεις μια εμπειρία των αισθήσεων. Ας πούμε, αισθάνεσαι ότι κάποιος επιστήμονας σε εξετάζει.
Πώς ξέρεις ότι η εμπειρία σου είναι αληθινή; Ίσως πεις: «Μου το λέει ο επιστήμονας». Αλλά ο ίδιος ο επιστήμονας είναι στοιχείο της εμπειρίας σου. Τον ακούς. Τον βλέπεις. Πού ξέρεις ότι όλα αυτά είναι αληθινά;
Όπως ξέρεις εσύ ότι ο επιστήμονας είναι αληθινός, έτσι ξέρω κι εγώ ότι η ψυχή μου που πετάει έξω από το σώμα και το αφήνει κάτω στο κρεβάτι είναι αληθινή. Γιατί να υποθέσουμε ότι εσύ γνωρίζεις ότι η εμπειρία σου είναι αληθινή αλλά εγώ δεν γνωρίζω;
Αλλά αν θέλεις μια απάντηση με βάση εργαστηριακά πειράματα, δες το ιατρικό ντοκιμαντέρ που μετέφρασα για τις μεταθανάτιες εμπειρίες. Το ντοκιμαντέρ εξηγεί με ποιον τρόπο γνωρίζουμε δίχως αμφιβολία ότι ο εγκέφαλος ΔΕΝ λειτουργεί όταν τα εγχειριζόμενα άτομα έχουν διάφορες εμπειρίες - - για παράδειγμα έχουν εξωσωματικές εμπειρίες όπου βλέπουν και ακούνε τι λένε και τι κάνουν οι γιατροί που κινούνται στην αίθουσα. Την ώρα αυτή ο εγκέφαλός τους είναι τελείως παγωμένος και ανενεργός (και καλωδιωμένος).

Για να εξηγηθεί πώς μπορεί ο άνθρωπος να έχει εμπειρίες όταν ο εγκέφαλός του δεν λειτουργεί, έχουν προταθεί κβαντικές θεωρίες της συνειδητότητας, όπου παρουσιάζουν τον νου ως μέρος του κβαντικού επιπέδου δόνησης. Και γι’ αυτό ο νους μπορεί να μεταφερθεί και έξω από το σώμα και μετά να ξαναμπεί μέσα - λόγω του υπόβαθρου της μη τοπικότητας που χαρακτηρίζει τα κβάντα. Έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες κβαντικής συνειδητότητας και το ντοκιμαντέρ αναπτύσσει μία από αυτές. Βρίσκεται
εδώ (35:46 - 44:25).

«Ο τρόπος σκέψης σας δηλ. επηρεάζει την ποιότητα ζωής όλων μας.(ανθρώπων και ζώων).»
Αυτό είναι αμοιβαίο. Αλλά δεν σήκωσα σταυροφορία εναντίον της επιστήμης. Χαίρομαι να ασχολείσαι με τη φυσική σου τάση και την αποδέχομαι. Αρκεί να μην μου επιτίθεσαι. Θα πρέπει να μπορώ να εκφράσω την ψυχή μου και να επικοινωνώ με άλλους σε αυτή τη βάση, ακόμα κι αν δεν συμφωνούν όλοι ότι έχω ψυχή. Δεν θα πρέπει να γίνεται προπαγάνδα εναντίον μου, εναντίον των μελών της κοινωνίας που ενδιαφέρονται για την ψυχική διάσταση της ζωής.
Ζήσε σύμφωνα με την καλύτερή σου κρίση και άσε τους άλλους να ζήσουν σύμφωνα με την καλύτερή τους κρίση. Μην τους υποσκάπτεις.

«Ατομικές τεχνικές του τύπου διαλογισμού και σκέψης, απλά κρύβουν την ασχήμια της κατάστασης . Η ηρεμία που επιτυγχάνεις είναι μόνο προσωπική.»
Ο λόγος που ο διαλογισμός λαμβάνει σταθερά όλο και καλύτερο status σε θεραπευτικές προσεγγίσεις, τόσο ψυχολογικές όσο και σωματικές, είναι ότι έχει βρεθεί ότι αυξάνει την ισορροπία, την ευεξία και την αίσθηση νοήματος και αισιοδοξίας. Έχει επίσης βρεθεί ότι αυξάνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και διάφορα άλλα μετρήσιμα ποσά στο σώμα, όπως φαίνεται και από τις παραθέσεις που έβαλα νωρίτερα.
Αυτό που ωφελεί την κοινωνία, που την κάνει πιο ευτυχισμένη, είναι θετικό και πρέπει να διδάσκεται και να προωθείται. Όταν τα άτομα μιας κοινωνίας κάνουν διαλογισμό, η κοινωνία βρίσκεται σε μεγαλύτερη ευεξία. Αλλά και να μην κάνουν τα άτομα του περιβάλλοντός σου διαλογισμό, η πνευματική εξάσκηση αλλάζει καταστάσεις. Οι σχέσεις μου με τους γονείς μου έφτιαξαν από τότε που άρχισα γιόγκα. Πρώτον, ένιωσα καλύτερα, και δεύτερον, ο νους μου απέκτησε μεγαλύτερη ευελιξία. Αυτά είναι σημαντικά πράγματα που επηρεάζουν τις σχέσεις μας, τους ανθρώπους του περιβάλλοντός μας και τις καταστάσεις της ατομικής και συλλογικής ζωής μας.

«Για να αλλάξεις την κατάσταση γύρω σου πρέπει να ενεργήσεις με την φυσική σου υπόσταση και όχι με πνευματικές ενεργειακές σκέψεις. Η ηλεκτρομαγνητική συνοχή των μορίων είναι αυτή που δομεί και αλλάζει το περιβάλλον και όχι αφηρημένες άυλες οντότητες.»
Όταν πας σε ένα ρεσιτάλ κλασικού πιάνου, αυτό που σε κάνει να αισθάνεσαι καλά είναι η ψυχή και το πνεύμα που εμφυσά ο μουσικός στην ύλη και φτάνει σε εσένα. Όλη η ζωή είναι μια μουσική και ο διαλογισμός σε βοηθά να παίζεις αρμονικά.

«Και επειδή εγώ είμαι αρκετά περήφανος για να πείσω των εαυτό μου ότι όλα είναι τόσο εξερευνημένα στον φυσικό μας κόσμο που ζούμε, ώστε να αρχίσω να ψάχνω πώς δουλεύει ένας ανύπαρκτος πνευματικός κόσμος, παίρνω ως όπλο όχι την επιστήμη , αλλά την επιστημονική μέθοδο και προσπαθώ να την διαδώσω αυτή και τις δυνατότητές της όσο μπορώ.»
Χρησιμοποίησε αυτό το οποίο αισθάνεσαι οικείο και δες πού σε βγάζει.
Το ίδιο κάνω κι εγώ.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι πρώτα θα πρέπει να κουραστούμε στο να ανακαλύψουμε τις γνώσεις που έχουμε κατακτήσει σαν είδος και όχι in absence of existence αυτών από το άμεσο περιβάλλον μας, να σκαλίζουμε την υπερφυσική εξήγηση.»
Οι επιστημονικές γνώσεις δεν εξαντλούνται ποτέ. Με ποιο δικαίωμα ορίζεις εσύ με τι θα ασχοληθεί ο άλλος στη ζωή του;

«Απ' ό,τι κατάλαβες, είσαι και εσύ εχθρός στην προσπάθειά μας, αλλά μην φανταστείς τίποτα όπλα και μάχες... πολιτισμένα και ίσως μάταια μαχόμαστε για να κερδίσουμε χώρο στο μυαλό των Ελλήνων για κριτική σκέψη και έρευνα.»
Ακριβώς το ίδιο κάνω κι εγώ. Προωθώ την κριτική σκέψη και την έρευνα – αναφορικά με τη φύση μας, τη στάση μας προς τη ζωή και τη δυνατότητα να αλλάζουμε το πεπρωμένο μας και τη σχέση μας με τους άλλους (και, αν μπορούμε, και το δικό τους πεπρωμένο) μέσα από την πνευματικοποίησή μας.
Δεν βλέπω την επιστήμη ως ενάντια σε αυτή την πνευματικοποίηση. Αλλά το «πνεύμα» αντιπροσωπεύει κάτι ευρύτερο από τη λογική της επιστημονικής μεθόδου.

«Αριστερά έχουμε αυτό που εν μέρει περιέγραψες, Κατεστημένο, Κατευθυνόμενη Επιστήμη, στο κέντρο είμαστε εμείς Επιστημονική Μέθοδος και Ερευνητική Επιστήμη και δεξιά το Μεταφυσικό-Πίστη και Συμβολικό που αντιπροσωπεύεις περίπου.»
Αν θεωρήσουμε ότι αριστερά είναι το υλικό και δεξιά το άυλο, μπορεί να υπάρξει κέντρο αν απορρίψουμε το ένα από τα δύο;

«Ειλικρινά σου εύχομαι Καλή Τύχη Κίμων, και εύχομαι μια μέρα να βρίσκεις το νόημα και να νοιώθεις την ίδια συγκίνηση με την δική μου, όταν θα ενημερώνεσαι από μια έρευνα 30 χρόνων, που θα σου εξηγεί για την συμπεριφορά των ανθρώπων γύρω σου.»
Προσπαθώ κι εγώ να καταλάβω όπως κι εσύ. Ίσως δεν καταλαβαίνω ακριβώς αυτό που καταλαβαίνεις εσύ, αλλά προσπαθώ να είμαι ειλικρινής προς τον εαυτό μου και να ακολουθώ τη συνείδησή μου.

«Αν το πετύχουμε αυτό για την πλειονότητα του κόσμου, ούτε εσύ μάλλον θα έχεις λόγο να συντηρείς ένα site προσπαθώντας να αποκαλύψεις το \"υπερφυσικό\" που κρύβεται από \"πίσω\"...»
Ίσως και θα έχω. Ίσως τότε θα έχω περισσότερο λόγο!

«ούτε εγώ να προσπαθώ μέσω του site μας να προλάβω την μόλυνση της λογικής σκέψης στην κοινωνία όπου ζω. »
Καμιά φορά αυτό που βλέπουμε ως μιαρό είναι η αντανάκλαση εκείνου του μέρους του εαυτού μας που δεν κατανοούμε. Όταν αντιληφθούμε τον εαυτό μας πιο βαθιά, «εχθροί» γίνονται φίλοι και το τοπίο καθαρίζει.

Φιλικά
Κίμων

                                          Αλληλογραφία σχετικά με το βίντεο
                                     "Να γιατί η δαρβινική θεωρία είναι λάθος"


giannhsp222
Ωχ... είδα λίγο απο αυτά που γράφεις σχετικά με τη μαιμού, αλλά δεν άντεξα, με έπιασε πονοκέφαλος! Τα έχεις μπερδέψει πολύ φίλε μου τα πράματα. Δεν έχεις καταλάβει καν τι λέει η Δαρβινική θεωρία και προσπαθείς να την ανατρέψεις με το δικό σου τρόπο, με όσα λίγα έχεις καταφέρει να αντιληφθείς περί τυχαίων επιλογών στη φύση και απείρου, κλπ... Δε θα προσπαθήσω να σε πείσω οτι κάνεις λάθος... απλά μη το παλεύεις :) πίστευε και μη ερεύνα! Άσε την έρευνα για άλλους!

ΚΙΜΩΝ
Στην Περιγραφή του βίντεο έχω βάλει σύνδεσμο όπου μπορείς να διαβάσεις ένα σωρό γνωστούς επιστήμονες να μιλούν ενάντια στη θεωρία του Δαρβίνου. Κι αυτοί τα μπέρδεψαν; Ούτε αυτοί ερευνούν; Μόνο όσοι έχουν τη δική σου άποψη ερευνούν, κι όλοι οι άλλοι είναι ηλίθιοι, φανατικοί και αδαείς;

anwnimos0101
Μπορει αυτοι οι συγκεκριμενοι επιστημονες να αμφισβητουν την θεωρια του Δαρβινου αλλα η πλειοψηφια των επιστημονων την αποδεχονται.
Επισης φιλε χαρακτηριζεις (ή το ντοκιμαντερ χαρακτηριζει) την εξελιξη ως τυχαιες αλλαγες στους γονιδιακους σχηματισμους. Οι αλλαγες δεν ειναι καθολου τυχαιες αλλα προκυπτουν σε συνδυασμο με το περιβαλλον, ετσι ωστε αναλογα με τις διαφοροποιησεις του περιβαλλοντος να διαφοροποιουνται και οι γονιδιακοι σχηματισμοι και φυσικα ο οργανισμος.


ΚΙΜΩΝ
"Μπορει αυτοι οι συγκεκριμενοι επιστημονες να αμφισβητουν την θεωρια του Δαρβινου αλλα η πλειοψηφια των επιστημονων την αποδεχονται."
Τι δεχόταν η πλειοψηφία των επιστημόνων πριν έρθει ο Αϊνστάιν και μετά η κβαντομηχανική; Τι δεχόταν η πλειοψηφία τότε και τι δέχεται η πλειοψηφία σήμερα; Όταν υπάρχει ένας αριθμός (δεν μιλάμε μόνο για πέντε ή δέκα) καταξιωμένων επιστημόνων που ερμηνεύει τα πράγματα διαφορετικά, το προσέχω. Και το προσέχω ακόμα περισσότερο γιατί γνωρίζω ότι το πνεύμα μιας εποχής (Zeitgeist) αναπόφευκτα επηρεάζει τις δραστηριότητες και τις ερμηνείες. Το πνεύμα της εποχής μας είναι υλιστικό - είναι λοιπόν παράξενο αν δίνονται υλιστικές ερμηνείες; Δεν είναι αυτό που θα περίμενες; Οι επιστήμονες δουλεύουν, ανατρέφονται και εκπαιδεύονται μέσα σε ένα συγκεκριμένο ιδεολογικό πλαίσιο, και αυτό δεν αλλάζει εύκολα.

"οι αλλαγες δεν ειναι καθολου τυχαιες"

Η νεοδαρβινική θεωρία λέει ότι είναι τυχαίες. Δεν γίνονται μεταλλάξεις ΓΙΑ ΝΑ έρθει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, αλλά γίνονται τυφλά, και το αποτέλεσμα παραμένει ΑΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ να προωθεί την επιβίωση του συγκεκριμένου οργανισμού και την κυριαρχία του πάνω στους άλλους.
Η θεωρία ότι η αλλαγή γίνεται με κάποιο στόχο ήταν του Λαμάρκ και αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό ιδεολογικό πλαίσιο. Με τον ίδιο τρόπο που θεωρούμε ότι οι κινήσεις του σώματός μας (π.χ. οι λέξεις που αρθρώνουμε) γίνονται εξαιτίας του νου και όχι μηχανικά, θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι και οι γονιδιακές αλλαγές ακολουθούν κάποιο νοητικό μοτίβο, ότι υπάρχουν κάποια μοντέλα τα οποία το σώμα ακολουθεί (όχι απαραίτητα για να κυριαρχήσει στη φύση - τον λόγο θα έπρεπε να τον ψάξουμε). Αλλά αυτό είναι μια άλλου είδους βιολογική κοσμοθεωρία. Δεν είναι υλιστική αλλά δέχεται την ύπαρξη του αιθερικού πεδίου και των νοητικών μοντέλων σε αυτό, όπως περιέγραψε και ο Πλάτωνας στη θεωρία του για τον κόσμο των ιδεών.

anwnimos0101
Υποστηριζεις οτι οι γονιδιακοι μετασχηματισμοι γινονται τυχαια και το αν θα ευνοουν τον οργανισμο η οχι ειναι επισης τυχαιο. Ας παρουμε εναν οποιοδηποτε οργανισμο, ας υποθεσουμε οτι ο οργανισμος ειναι γενικα επιτυχημενος στο περιβαλλον του και εχει μια σταθερη προοδο, σε αυτον τον οργανισμο λοιπον, δεν υπαρχει καμια αναγκη γονιδιακου μετασχηματισμου. Αν ισχυε αυτο που υποστηριζεις περι τυχαιων γονιδιακων μεταλλαξεων, τοτε ο οργανισμος θα μπορουσε να εξαφανιστει μονο και μονο απο τον τυχαιο γονιδιακο μετασχηματισμο, χωρις καμια απολυτως μεταβολη στο περιβαλλον του.

Οσο για την πλειοψηφια των επιστημονων που υποστηριζουν την θεωρια του Δαρβινου και κατα ποσο επηρεαζονται απο το κοινωνικο περιβαλλον: ας μην ξεχναμε οτι οταν ο Δαρβινος μιλησε για την θεωρια του, οι υποστηρικτες αυτης ηταν μειονοτητα, παρ ολα αυτα η θεωρια καταφερε και αναπτυχθηκε, και αυτο κατι δειχνει, κατι παραπανω απο τα οικονομικα συμφεροντα για τα οποια μιλας στο βιντεο σου.


ΚΙΜΩΝ
[Απάντηση στην πρώτη παράγραφο]
Υποθέτω ότι θέλεις να πεις "εμφανιστεί" ή "δημιουργηθεί" και όχι "
εξαφανιστεί
".
Από τη στιγμή που κάποια μετάλλαξη συμβεί, απ' εκεί και πέρα εξαρτάται από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η ίδια η μετάλλαξη συμβαίνει τυχαία.
Δεν το λέω εγώ αυτό. Αυτό λέει η δαρβινική θεωρία. Έχω διαβάσει τον Ντόκινς, τον Δαρβίνο και πάρα πολλούς σχολιαστές. Σε διαβεβαιώ ότι ακριβώς αυτό λέει η θεωρία.
Αν μπορείς να διαβάσεις στα αγγλικά, θα μπορούσα να σου στείλω κανένα σύνδεσμο.

[Απάντηση στη δεύτερη παράγραφο]
Ο Δαρβίνος ανήκει στο επιστημονικό ρεύμα που άρχισε με τον Διαφωτισμό και προωθούσε υλιστικές επιστημονικές θεωρίες για να καταρρίψει το εκκλησιαστικό κατεστημένο. Περιληπτικά, οι λόγοι ύπαρξης αυτού του ρεύματος ήταν τα αιτήματα για:
ανθρώπινα δικαιώματα, κατάρριψη της αριστοκρατίας και άνοδο της μεσαίας αστικής τάξης (όπου ανήκαν και οι επιστήμονες), ανάπτυξη τεχνολογικών ανέσεων, σεξουαλική ελευθερία, μια διανοητική ανάγκη να δοθούν εξηγήσεις για το σύμπαν, να καλυφθούν πρακτικές (πχ ιατρικές) αναγκαιότητες κλπ.
Υπήρχε σε όλη εκείνη (και την προγενέστερη) εποχή ένας σαφής πόλεμος ενάντια στη θρησκεία, όπως πχ μπορούμε να δούμε καθαρά στα "διαφωτιστικά" κείμενα των διαφωτιστών.
Το "Καταγωγή των Ειδών" ανήκει σε αυτό τον πόλεμο. Το επιχείρημά του είναι ότι δεν υπάρχει "νους" πίσω από τη δημιουργία του κόσμου, των ειδών κλπ.
Θα σου το εξηγήσω έτσι: Καθόμαστε πέντε φίλοι να φάμε ομελέτα. Υπάρχουν πέντε ομελέτες και μια από αυτές είναι χαλασμένη. Είτε είναι στημένο σε ποιον θα δοθεί η χαλασμένη είτε όχι. Αν δεν είναι στημένο, τότε ο καθένας, λόγω τύχης, έχει 20% πιθανότητα να λάβει το χαλασμένο αυγό.
Η ομελέτα είναι η γονιδιακή μετάλλαξη. Είναι προϊόν τύχης. Οτιδήποτε συμβαίνει στο φυσικό περιβάλλον δεν έχει πίσω του κάποιο νου για να το σχεδιάζει. Γιατί αν υπήρχε νους, τίνος νους θα ήταν; Του θεού; Ένας ασώματος νους; Δεν πιστεύουμε σε ασώματους νούδες. Άρα τίποτα δεν είναι στημένο, φτιαγμένο, ηθελημένο. Αν πράγματι υπάρχει ένας νους, ένας ωρολογοποιός, τότε θα πρέπει να είναι τυφλός.
Εξ ου και το βιβλίο του Ντόκινς; "Ο τυφλός ωρολογοποιός".

Θα το πω και αλλιώς:
Όταν χτυπήσεις μια μπάλα στο μπιλιάρδο, μπορείς να προβλέψεις πού θα καταλήξει αν ξέρεις κάποιους φυσικούς παράγοντες, όπως με ποια δύναμη χτυπιέται, σε ποια αντικείμενα θα κρούσει κλπ. Αν και θα μπορείς να προβλέψεις πού θα καταλήξει μέσα στο τραπέζι του μπιλιάρδου, αυτό δεν σημαίνει ότι οι άλλες μπάλες "θέλησαν να την σπρώξουν" για να την πάνε εκεί. Αυτά συνέβησαν από μόνα τους, χωρίς την οποιαδήποτε πρόθεση απ' τον οποιονδήποτε.
Έτσι λέει και η νεοδαρβινική θεωρία ότι περνάμε από την άβια στην έμβια ύλη και στα έμβια είδη. Χωρίς την πρόθεση οποιουδήποτε - εν ολίγοις, άνοα.
Γι' αυτό και πολλοί έχουν παρομοιάσει αυτή την οπτική του κόσμου με το τραπέζι ενός μπιλιάρδου.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------