Υποτιτλισμοί των καλύτερων βίντεο του Youtube

 

 

Εραστής του πυρός
Yogi of Fire

 

Εραστής του πυρός (Yogi of Fire - greek subs) 1/4

To "Yogi of Fire" είναι ένα ντοκιμαντέρ 47 λεπτών, που εξερευνά την εκπληκτική ικανότητα που έχει ένας Ινδός γιόγκι να μπαίνει μέσα στη φωτιά και να παραμένει σε αυτήν χωρίς να καίγεται. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει λεπτομερώς μια σπάνια «τελετή της φωτιάς» που τελεί ο γιόγκι, καθώς και γενικότερα τη ζωή και την προσωπικότητά του.

Σημείωση: Το Πρώτο Μέρος του βίντεο είναι η προκαταρτική γωριμία μας με τον γιόγκι. Η επαφή του με τη φωτιά αρχίζει στο 3:00 του Δεύτερου Μέρους.

14:41

Εραστής του πυρός (Yogi of Fire - greek subs) 2/4

15:00

Εραστής του πυρός (Yogi of Fire - greek subs) 3/4

8:28

Εραστής του πυρός (Yogi of Fire - greek subs) 4/4

8:07


 

Στην εξής ιστοσελίδα (φόρουμ) βρήκα την παρακάτω ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα, η οποία αρχικά παραθέτει και τα περισσότερα στοιχεία από την επίσημη περιγραφή του ντοκιμαντέρ, που θα βρείτε στην ιστοσελίδα του αμερικανικού Εθνικού Δικτύου Κινηματογράφου (National Film Network).

 Μεταφράζω:

-------------------Μετάφραση από το αγγλικό φόρουμ----------------------------

SiliconValley Icon:

Διαβάστε την ακόλουθη περιγραφή τού ντοκιμαντέρ "Yogi of fire":

«To "Yogi of fire" είναι ένα ντοκιμαντέρ 47 λεπτών, που εξερευνά την [πνευματική] πορεία ενός γιόγκι που έχει την εκπληκτική ικανότητα να μπαίνει μέσα στη φωτιά και να παραμένει σε αυτήν χωρίς να καίγεται. Το ντοκιμαντέρ προβάλλει μια σπάνια «τελετή της φωτιάς» που τελεί ο Ινδός γιόγκι και τη μεταγενέστερη χημική ανάλυση στα ρούχα και στο σώμα του, κατά τη διερεύνηση αυτού του υπερφυσικού φαινομένου. Ο γιόγκι έχει τελέσει αυτή την τελετή για ένα σύνολο χιλίων ημερών μέσα στα τελευταία 45 χρόνια. Ζυγίζει μόνο 43 κιλά. Τα τελευταία 28 χρόνια ζει τρώγοντας μόνο ένα ή δύο μπανάνες, ένα ποτήρι γάλα και λίγες σταγόνες νερό την ημέρα. Πολλές πλευρές της ζωής του αγγίζουν το απίστευτο, ενώ συγχρόνως αναδεικνύουν τη δύναμη και αντοχή του ανθρώπινου νου, σώματος και πνεύματος.

 Ο γιόγκι Σουάμι Ραμπάου, ο εξηντατριάχρονος γιόγκι, ισχυρίζεται ότι το 1975 σταμάτησε να πίνει περισσότερο από λίγες σταγόνες νερό την ημέρα, ότι δύο χρόνια μετά άρχισε να περιορίζει το διαιτολόγιό του σε μια μπανάνα και ένα ποτήρι γάλα, και ότι κοιμάται μόνο τρεις ώρες το εικοσιτετράωρο. Ο μελετητής ετούτος των σανσκριτικών ιερών κειμένων θα έπρεπε να είναι υποσιτισμένος και αφυδατωμένος, αλλά στο ντοκιμαντέρ τού σκηνοθέτη και παραγωγού Mike Vasan, φαίνεται να είναι ένας σχετικά κανονικός, αν και ίσως κάπως αδύνατος, ηλικιωμένος κύριος. Ο πραγματικός λόγος όμως που ο Ραμπάου είναι γνωστός είναι οι ιεροτελεστίες της φωτιάς.

 Ξεκινά την ιεροτελεστία πλένοντας το σώμα του, μετά κάνει διαλογισμό, μετά πραναγιάμα (ασκήσεις αναπνοής της γιόγκα)  και μετά μια ιεροτελεστία που τιμά τον Γκανέσα (ένας από τους σημαντικότερους θεούς του ινδουιστικού πανθέου). Ως μέρος της ιεροτελεστίας, (όπως είναι το έθιμο να γίνεται) ο Ράμπα Σουάμι προσφέρει (ρίχνει στη φωτιά ως συμβολική θυσία των υλικών του προσκολλήσεων) ρύζι, καρύδα, ζαχαροκάλαμο και βούτυρο. Καθώς το κάνει αυτό, και καθώς συνεπαίρνεται από την αγάπη του για τον θεό, εισχωρεί σε μια διαλογιστική κατάσταση. Τότε μπαίνει μέσα στη φωτιά και κυλιέται σε αυτήν, προστατευμένος μόνο από ένα μάλλινο σάλι, και μένει εκεί, μέσα στη φωτιά, για έως δέκα συνεχή λεπτά τη φορά.

Όταν ο Ραμπάου βγαίνει από τις φλόγες, τίποτα δεν δείχνει ότι μόλις ψηνόταν. Ακόμα και το σάλι του είναι [σχεδόν] ατόφιο, το οποίο αποδίδεται σε μια προστατευτική αύρα γύρω του. Το σάλι αργότερα εξετάστηκε για πιθανές χημικές ουσίες ανθεκτικές στη φωτιά, και βρέθηκε ότι δεν είχε υποστεί τέτοια επεξεργασία.»

 [συνεχίζει τώρα ο SiliconValley Icon :]

Τα παραπάνω έχουν γραφεί. Για αυτούς που τον ξέρουν στενά, ο Σουάμι Ραμπάου είναι ένας γλυκός άνθρωπος που βρίσκεται πάντα σε υψηλό επίπεδο συνειδητότητας. Ζει στην πόλη Ταντζόρε της Νότιας Ινδίας, μέσα σε ένα μικρό δωμάτιο εντός ενός ναού. Οι ανάγκες του είναι σχεδόν μηδενικές, μένει μακριά από τη δημοσιότητα και δεν ξέρει τη διαφορά μεταξύ ενός πενταδόλαρου και ενός εκατονταδόλαρου. Όταν τον ταΐζουν οι μαθητές του, τρώει μια ή δυο μπανάνες. Αν κάποιος του προσφέρει λεφτά, τα δίνει σε κάποιον άλλο που τον επισκέπτεται, για ευλογία. Αν και πολλοί πιστεύουν ότι οι ικανότητές του προέρχονται από προχωρημένες τεχνικές της γιόγκα, στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει αυτό. Εξασκείται πολύ σοβαρά στην λατρεία Ucchishta Ganesha, μια εσωτερική μορφή λατρείας του θεού Γκανέσα, για ταχεία πνευματική εξέλιξη. Κατά τη διάρκεια των ιεροτελεστιών της φωτιάς, που τελούνται στη βεδική παράδοση εθιμοτυπικά ως ομαδικές δεήσεις για το καλό των κατοίκων της περιοχής και του πλανήτη, αυτό που πρόσεξα είναι ότι δεν πηδάει στη φωτιά ως ένα τρόπο επίδειξης της ικανότητάς του. Αντ’ αυτού, έχει αναφέρει ότι βλέπει τον αγαπημένο του Γκανέσα να εκδηλώνεται μέσα στη φωτιά και αυτός απλά τον αγκαλιάζει και παίζει μαζί του και αισθάνεται σαν ο Γκανέσα να είναι μωρό του. Συχνά, αποπαίρνοντας τους μαθητές του που εκπλήσσονται από τον έλεγχο που έχει πάνω στη φωτιά, λέει: «Ο νους δημιουργεί εικόνες και επίσης τα στοιχεία της φύσης (όπως τη φωτιά). Το θέμα είναι η τελειοποίηση του ελέγχου του νου. Ένας άνθρωπος υψηλής [πνευματικής] πραγμάτωσης, δεν το θεωρεί εκπληκτικό αν το νερό τρέξει προς τα πάνω ή αν βγει φωτιά από το φεγγάρι (αντί από τον ήλιο), γιατί αντιλαμβάνεται την ψευδή (φαινομενική μονάχα) ύπαρξη όλων αυτών των νοητικών μοτίβων (των λεγόμενων φυσικών νόμων) καθώς και του ίδιου του νου.»

Adam
Ο Σουάμι Σατυανάντα [σχόλιο από youtubetranslations.gr: αυτή είναι αναφορά στον δικό μου διδάσκαλο], της παράδοσης Σιβανάντα Γιόγκα, κάνει παρόμοιες ιεροτελεστίες, με τους φούρνους να καίνε δίπλα του στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, ενώ αυτός κάθεται στο κέντρο [με τον ινδικό ήλιο από πάνω]. Έχει αναφέρει ότι όταν η συγκέντρωσή του μειώνεται, καίγεται και βγάζει φουσκάλες στο δέρμα, και ότι ωστόσο όταν η συγκέντρωσή του επανεδραιώνεται, οι φουσκάλες γιατρεύονται αμέσως από μέσα.

[...] Μοιάζει σπουδαίο. Αναρωτιέμαι τι αναπνευστικές τεχνικές χρησιμοποιεί ο Σουάμι Ραμπάου για να μπει σε αυτή την ιδιαίτερη κατάσταση. Γνωρίζεις;

 SiliconValley
Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για κάποια ιδιαίτερη αναπνευστική τεχνική. Ο ίδιος το τι συμβαίνει το αποδίδει στη δύναμη του μάντρα του (λόγια που λες με το κομποσκοίνι) και στον θεό του. Αντίθετα με την περίπτωση του Σατυανάντα, όπου ο Σατυανάντα χρειάζεται να συγκεντρωθεί για να αφυπνίσει τον έλεγχό του στη φωτιά, εδώ δεν υπάρχει προσπάθεια. Κατακλύζεται από μια αίσθηση αγάπης για τον θεό (τον Γκανέσα) και ό,τι συμβαίνει φαίνεται να οφείλεται σε Εκείνον. Δεν πιέζει τον εαυτό του να κάνει κάτι, δεν καθοδηγεί τη διαδικασία, δεν ανησυχεί μήπως καεί. Αφήνεται στην αγάπη...

Και έχει εξασκήσει τον διαλογισμό στο θεό του από την ηλικία των δώδεκα, λοιπόν για δεκαετίες.

Tao Bum!
Είναι πολύ εντυπωσιακό και εκπληκτικό. Ένα πράγμα δεν καταλαβαίνω. Λέει ότι το κάνει για την παγκόσμια ειρήνη; Φαίνεται ότι δεν θα’χει κυλιστεί στη φωτιά για αρκετό διάστημα...

SiliconValley Icon
Η τελούμενη από αυτόν ιεροτελεστία της φωτιάς λέγεται Χόμα, μια μικροσκοπική μορφή της βεδικής γιάγκυα [προσφοράς στη φωτιά], η οποία συνηθίζεται να τελείται για την ευημερία των ανθρώπων, για υγεία, ειρήνη κ.ο.κ. Το «κύλισμα» στη φωτιά είναι κάτι που δεν είναι κανονικά μέρος της ιεροτελεστίας και απλά «συμβαίνει» ενόσω, στο ζενίθ της ιεροτελεστίας, ο ίδιος «αφήνεται» ψυχικά...

Τώρα, πώς ξέρεις ότι η ιεροτελεστία αυτή δεν έχει προσφέρει τίποτα στην παγκόσμια ειρήνη; :)

 orb Icon
Δεν αμφιβάλλω πως ένας άνθρωπος με τέτοια [ψυχική] δύναμη δεν μπορεί παρά να έχει μια ισχυρή και θετική επίδραση. Απλά με τον πραγματισμό μου σκέφτομαι αλλιώς, παραδείγματος χάριν ότι αν μου δίδασκε πώς να το κάνω, ίσως να γινόμουν πυροσβέστης ή κάτι τέτοιο...

 SiliconValley
Μα διδάσκει πράγματι:
-Ζήσε μια απλή ζωή, μη τρώγοντας τίποτα ή τρώγοντας λίγο
-Εξασκήσου στο διαλογισμό στο θεό για 11 ώρες την ημέρα
-Μην βλάπτεις κανένα μέσα στη σκέψη σου ή με τα λόγια και τις πράξεις σου
-Μελέτα τις Γραφές...

Και τότε τέτοιες δυνάμεις, περιλαμβανομένης της δύναμης να θεραπεύεις, εκδηλώνονται.
Διδάσκει δωρεάν, αλλά επιλέγει ποιον θα διδάξει (διδάσκει μόνο άτομα δεκτικά).

 Kunlun Enthusiast
Τι σύμπτωση! Είχα προγραμματίσει για αργότερα αυτή τη χρονιά ένα ταξίδι στην Ινδία και στο Νεπάλ και τώρα έβαλα στο πρόγραμμα να τον επισκεφτώ. Ο SV με βοήθησε να βρω τις λεπτομέρειες επαφής του, ζει πολύ νότια στην Ινδία (πολύ μακριά), αλλά αν τα πράγματα πάνε καλά (αν με δεχτεί), θα ήθελα να διδαχτώ από αυτόν. Ακούω ότι μιλά λίγα αγγλικά. Αν λοιπόν τα πράγματα πάνε όπως σχεδιάζω, θα σας αναφέρω τις εμπειρίες μου μαζί του.

 Gerard
Ο Βιετναμέζος βουδιστής μοναχός που κάηκε (εθελούσια) στη φωτιά, διαμαρτυρόμενος ενάντια στη δίωξη των Βιετναμέζων μοναχών από τους Κινέζους, ο
Thich Quang Duc
, είχε κι αυτός τελειοποιήσει τον έλεγχο της φωτιάς, αλλά σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποίησε συνειδητά αυτή τη δύναμη για να αλλάξει επίπεδο (να μεταφέρει τη ζωή του σε πνευματικότερο επίπεδο, περνώντας από τη δοκιμασία του πόνου).

 ----------------------

 Σχόλιo δικό μου (YoutubeTranslations.gr):

Το θέμα του ανθρώπινου πόνου είναι πολύ σύνθετο. Εμείς στη Δύση έχουμε ακολουθήσει την πεποίθηση ότι τα βάσανα οφείλονται σε εξωτερικές αιτίες και ότι η πιο προχωρημένη ιατρική ή τεχνολογία μπορεί να τα υπερνικήσει. Οι γιόγκι της Ινδίας, ωστόσο, ακολουθούν μια άλλη πεποίθηση: ότι τα βάσανα έχουν νοητικά αίτια, ότι ο ίδιος ο λόγος που οι άνθρωποι ως ψυχές γεννιούνται και ξαναγεννιούνται στην ύλη είναι ψυχικός, συνεπώς ότι τα βάσανα μπορούν να σταματήσουν μόνο μέσα από τη βελτίωση της ψυχικής ποιότητας του ανθρώπου – δηλαδή της δύναμης του ανθρώπου να ανεξαρτητοποιείται από τις σαρκικές επιθυμίες και ανάγκες. Έτσι ο Παράδεισος παρουσιάζεται ως κάτι που ο καθένας χρειάζεται να κερδίσει μέσα από τις πράξεις του. Δεν γίνεται να μας τον χαρίσει κάποιος. Ο Δάσκαλος μπορεί να σε βοηθήσει δείχνοντάς σου με το χέρι το φεγγάρι, αλλά εσύ ο ίδιος θα πρέπει να πορευτείς προς αυτό.

Ίσως η ερώτηση πρώτα απ’ όλα είναι: Θέλεις να αφήσεις αυτό τον κόσμο; Ή σου αρέσει κι αισθάνεσαι ότι περνάς καλά;

Αν ο Χριστός είναι ο Θεός, θα μπορούσε να ’χε γιατρέψει όλο τον κόσμο, αλλά βλέπετε ότι δεν το κάνει κι ότι ακόμα κι ο ίδιος επέλεξε να σταυρωθεί.

Με τη βιομηχανοποίηση της Δύσης, χάθηκε τελείως η ασκητική νοοτροπία. Δεν πεινάμε, δεν διψάμε, δεν κρυώνουμε, δεν ζεσταινόμαστε, αποφεύγουμε τη μοναξιά μέσα από τα κομπιούτερ και τις τηλεοράσεις. Παράλληλα, όμως, χάθηκε η αίσθηση μιας ευτυχίας που κρύβεται μέσα στον πόνο. Ο νους μας αιχμαλωτίστηκε από τη θύμηση μιας περασμένης ευτυχίας, την οποία θέλει να επαναλάβει στο μέλλον, και βρίσκεται ανίσχυρος να δημιουργήσει αυτή την εμπειρία ο ίδιος μέσα στο τώρα.

 Θα ήθελα να σημειώσω ότι άσχετα από τα παραπάνω σχόλια των συμμετεχόντων στο φόρουμ, που λένε ότι ο Ραμπάου δεν χρησιμοποιεί τη συγκέντρωση καθώς και τις αναπνευστικές ασκήσεις της γιόγκα αλλά απλά αφήνεται στο θεό του, στο πλήρες ντοκιμαντέρ ο Ραμπάου δηλώνει ότι όλα τα ακόλουθα είναι αιτιακοί παράγοντες τού ελέγχου που ο ίδιος ασκεί στην ύλη (στη φωτιά):

α) η συγκέντρωσή του,
β) η πίστη του στο Θεό (ή ειδικότερα στον Γκανέσα, που είναι ο προσωπικός του θεός – όπως άλλοι έχουν για θεό τους τον Χριστό),
γ) οι ευλογίες του γκούρου του και οι ασκήσεις αναπνοής της γιόγκα.
δ) Η αφυπνισμένη κουνταλίνι (πνευματική δύναμη) μέσα του.
Για την κουνταλίνι έχω ανεβάσει πληροφορίες εδώ.

----------
Σημειώσεις σχετικά με τα μέρη του βίντεο:

Το Πρώτο Μέρος κυρίως μας γνωστοποιεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο ο γιόγκι Ραμπάου ζει, τον γνωρίζουμε ως άνθρωπο, ως προσωπικότητα, και μαθαίνουμε τον ιδεολογικό χώρο στον οποίο κινείται και τις παραδόσεις που ακολουθεί (οι βεδικές παραδόσεις της αρχαίας Ινδίας).
Στο Δεύτερο Μέρος, στο χρόνο 3:00, αρχίζει η στενότερη επαφή του με τη
φωτιά. Αν έχετε περιορισμένο χρόνο, πηγαίνετε κατευθείαν εκεί.

 

--------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------